Napadnuti liječnik iz Sarajeva: Zabio mi je cijev revolvera na vrat. Rekao je, potpiši, ubit ću te

Napadnuti liječnik iz Sarajeva: Zabio mi je cijev revolvera na vrat. Rekao je, potpiši, ubit ću te

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu najoštrije je osudio napad na prof. dr. Edu Hasanbegovića, koji se dogodio 12. studenog u prostorijama Pedijatrijske klinike, navodi N1.

Tim povodom, danas je u Sarajevu održan dvosatni prosvjed, a medijima se obratila direktorica Sebija Izetbegović i napadnuti liječnik.

Dr. Hasanbegović u obraćanju javnosti opisao je cijeli slučaj i detalje događaja koji je uznemirio zdravstvene radnike i cijelu bosanskohercegovačku javnost.

''Vodim jednu od najboljih klinika u Bosni i Hercegovini. Primamo svu tešku djecu iz Federacije i istočnog dijela Republike Srpske. Mi smo u zadnjih deset godina izliječili preko 1.500 djece oboljelih od malignoma. Imam veliko iskustvo. Od 1990. godine sam na Klinici radeći veliki broj godina s teško oboljelom djecom gdje trećina roditelja smatra da nije prava dijagnoza. Uvijek smo našli načina da im objasnimo šta je najbolje za njihovo dijete'', ispričao je on na početku obraćanja.

Potom je opisao sam događaj i prijetnje do kojih je došlo.

''Otac djevojčice je iznenada, ničim izazvan, izvadio revolver, nije plastični, već pravi i tu su svjedoci već počeli da plaču. Zabio mi je cijev na vrat. Rekao je, potpiši, ubit ću te. Ja se i sad tresem, nisam trebao ni dolaziti, ali moram ispričati. Ta minuta je bila cijela vječnost. Žene su oko mene popadale, to je bilo... horor, ratni film. Zavladao je šok, došlo je osiguranje i policija'', dodao je on uz napomenu da je majka djevojčice čiji je otac prijetio pištoljem - zaposlenica Kliničkog centra.

Zdravstveni radnici zahtijevaju zaštitu kao službene osobe, kao i da se po pitanju napada na liječnike moraju hitno poduzeti ozbiljni koraci.

U okviru današnjeg prosvjeda liječnici i medicinsko osoblje iznijet će i ostale zahtjeve.