Napad u Bugojnu: Vehabije pred sudom rekli da nisu krivi

U tom je napadu u lipnju prošle godine smrtno stradao jedan policajac, priopćilo je državno odvjetništvo BiH. Članovi radikalnog islamističkog pokreta Haris Čaušević, Adnan Haračić i Emin Osmanagić rekli su da nisu krivi a optuženi Naser Palislamović odbio se pojaviti na današnjem ročištu, dok su se Haris Špago i Nedžad Keško odbili izjasniti o krivnji pa je sudsko vijeće zaključilo da svi optuženi niječu krivnju.

U optužnici se precizira da je Čaušević aktivirao eksplozivnu napravu a u tome su mu pomogli Haračić i Palislamović čime su zajedno počinili teroristički napad radi nanošenja 'velike štete objektu Bosne i Hercegovine' pri čemu je smrtno stradala jedna osoba. Dodaje se da su 'za cilj imali prisiljavanje tijela vlasti Bosne i Hercegovine te ozbiljno zastrašivanje stanovništva i ozbiljnu destabilizaciju osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura Bosne i Hercegovine'.

Optuženi Osmanagić, Špago i Keško, kako se navodi u optužnici, pružili su pomoć počinitelju kaznenog djela za koje je zakonom Bosne i Hercegovine propisana kazna dugotrajnog zatvora. Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv šestorice vehabija 22. prosinca 2010. godine.

Policajac Tarik Ljubuškić smrtno je stradao, dok je pet njegovih kolega povrijeđeno u terorističkom napadu na zgradu policijske postaje u Bugojnu. Od posljedica eksplozije naprave velike razorne moći uništen je jedan dio policijske uprave u Bugojnu te veliki broj parkiranih automobila.

(Hina)