Nakon najveće oružane pljačke u BiH policija sumnja na spregu između UniCredit banke i zaštitarskih tvrtki

...kod Gruda, policija sve više steže obruč oko potencijalnih naredbodavaca. Kako Avaz pouzdano saznaje od izvora bliskih istrazi, detaljna istraga se već određeno vrijeme provodi u UniCredit banci, zatim u navedenoj zaštitarskoj kući u Banjoj Luci, kao i u zaštitarskoj agenciji "Sokol Marić" iz Zagreba. Naime, policija osnovano sumnja da je kod ove pljačke morala postojati veza između banke i ove dvije zaštitarske tvrtke.

Podsjetimo, naoružani razbojnici, a pretpostavlja se da ih je bilo najmanje šest, sa tri vozila su kod Gruda presreli blindirani kombi "Sector security" koji je novac UniCredit banke iz Mostara prevozio do granice Hrvatske, tačnije do Imotskog. Na ovom punktu novac su trebali preuzeti pripadnici zagrebačke zaštitarske tvrtke.

Uz prijetnju uporabe zolje, naoružani automatskim puškama, munjevitom brzinom su savladali zaštitare, ukrali vreće s novcem, nakon čega su dva vozila kojima su došli zapalili na licu mjesta, a treće nekoliko kilometara dalje. U istragu o najvećoj pljački u povijesti BiH, osim pripadnika policije ZHŽ i HNŽ, te MUP-a RS, uključene su i policijske snage iz Zagreba.

Znali kretanje

Kako saznajemo, policija ZHŽ uporedo vrši provjere "interesantnih" osoba u BiH koje bi mogle imati veze sa ovom pljačkom.

- Već smo ustanovili da spomenute zaštitarske tvrtke nisu bile ispoštovale procedure kod transporta novca koje su zakonom propisane. Utvrdili smo da su vozila, neposredno prije nego što je došlo do pljačke, bila na servisu. Indicije postoje da nisu dobila potrebne certifikate. I ova činjenica je predmet policijske istrage. Nadalje, provjeravamo još i neke neregularnosti oko popisa serijskih brojeva novčanica koje su ukradene - kazao je Avazu izvor dobro upućen u istragu.

Saznajemo i kako su istražitelji pouzdano utvrdili da su pljačkaši imali detaljne informacije o kretanju vozila s novcem, o čemu govori činjenica da su uspjeli organizirati perfektnu zasjedu, koja je trajala jedva jednu minutu.

dnevniavaz.ba