Nakon carskog reza u stomaku ostala dva metra gaze, zbog upale joj morali odstraniti crijeva

suđenje, nemar, liječnik

U Osnovnom sudu u Bijeljini, u nastavku suđenja Sanji Stevanović, liječnici ginekologu, i Slađani Obradović, medicinskoj sestri, glavnoj instrumentarki, koje optužnica tereti za nesavjesno pružanje liječničke pomoći pacijentici Svjetlani Đurović, saslušani su vještaci medicinske struke, profesor doktor Željko Karan, specijalist sudske medicine, i Ljiljana Stanišić-Peulić, vještak ginekolog.

U trbušnoj šupljini je nakon obavljenog carskog reza Svjetlani Đurović ostala gaza dužine oko dva metra.

Profesor doktor Karan, kako je naveo, koristio je dostupnu medicinsku dokumentaciju Kliničkog centra Vojvodine u kojoj je navedeno da je iz trbušne šupljine pacijentice Svjetlane Đurović izvađen veliki komad gaze, dugačak oko dva metra, piše Dnevni avaz.

- Najblaže rečeno, stanje pacijentice prije operacije u Novom Sadu je bilo grozno. Odstranjeno joj je debelo crijevo i 1,2 metra tankog crijeva. Kada se pacijentu iz trbušne šupljine izvadi oko tri metra crijeva, onda možete utvrditi samo to da je u pitanju teško narušavanje zdravlja koje se manifestiralo teškim gnojnim procesom u trbuhu. U pitanju je trajni gubitak važnog organa - crijeva, što nosi sa sobom trajnu životnu invalidnost. Zaboravljeni materijal u organizmu izazvao je opasnost po život pacijentice i kirurška intervencija je spriječila još teže posljedice - istaknuo je profesor Karan.

On je naglasio da je glavni operator zaboravio obaviti valjanu reviziju trbušne šupljine pacijentice nakon operacije, odnosno da instrumentarka nije signalizirala da nešto nije na broju.

Branitelj optužene Slađane Obradović, glavne instrumentarke, odvjetnik Drago Višnjić izrazio je sumnju da liječnici Kliničkog centra Vojvodine uopće nisu pronašli zaboravljenu gazu u trbušnoj šupljini pacijentice, istaknuvši da više vjeruje glavnom operatoru, odnosno glavnoj instrumentarki, uputivši prigovor na nalaz i mišljenje vještaka iz Banje Luke.

U jednom trenutku profesor Karan je iz svoje torbe izvadio gazu dužine dva metra, usporedivši je s manjom gazom dužine svega desetak centimetara, pokazavši svima prisutnima u sudnici o čemu se tu zapravo radi.

I tužitelj Muhamed Gruhonjić je branitelju optužene Slađane Obradović, odvjetniku Dragi Višnjiću predočio fotografiju gaze koja je u Kliničkom centru Vojvodine izvađena iz trbuha pacijentice, za koju je odvjetnik Višnjić ustvrdio kako je do tada nije vidio.

Vještak ginekolog Ljiljana Stanišić-Peulić je u svom iskazu navela da u 18 godina njezine kirurške prakse ovako velika gaza zaboravljena u trbuhu pacijenta, nije zabilježena. Ona je naglasila da jedan kraj gaze prilikom operacija, uvijek treba ostazi vani, kako bi se kontroliralo njeno eventualno pomjeranje.