Na ulici se pojavila nova sintetička droga: u samo tri dana u osječkoj bolnici završilo šest maloljetnika!

Na ulici se pojavila nova sintetička droga: u samo tri dana u osječkoj bolnici završilo šest maloljetnika!
Šest maloljetnika završilo je u osječkoj bolnici u vremenskom rasponu od tek tri dana, navodno zbog uzimanja sintetičke droge - tj. osvježivača zraka, piše Jutarnji.hr.

Iza bezazlenog naziva proizvoda krije se opijum koji sadrži velike količine sastavnog dijela marihuane - THC-a, ali očito i mnogih drugih kemijskih i vrlo opasnih tvari.

Prema riječima doc. prim. dr. sc. Katarine Dodig Ćurković, pročelnice Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek, posljednjih nekoliko dana ondje primijećen porast broja mladih u dobi od 14 do 17 godina zbog intoksikacije ne samo sintetičkim THC-om iz 'osvježivača' nego i marihuanom, kanabisom i LSD-om.

"Posljedice uzimanja navedenih tvari razlog su što se traži i pomoć psihijatrijske službe, s obzirom na to da se radi o vrlo uznemirujućim simptomima, kao što je pojačana uznemirenost, agresivnost, ustrašnost, simptomi psihotičnosti, fenomeni depersonalizacije, derealizacije, paranoidna interpretacija realiteta i slično. Uz to, javljaju se teškoće sa spavanjem, koncentracijom, ponašanjem, uzimanjem hrane. Stoga posebno apeliramo na roditelje da poklone punu pozornost ponašanju svoje djece, kao i društvu u kojem se kreću", tvrdi dr. Dodig Ćurković.

Inače ugledna psihijatrica sumnja kako se na ulici pojavili neko novo sredstvo, posebice ako se u obzir uzme činjenica kako posljednjih dana u kliniku dolaze mlade osobe u vrlo ozbiljnom stanju što je dosad bio rijedak slučaj.

U Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu KBC-a Osijek također bilježe maloljetnike koji se javljaju sa smetnjama nakon konzumiranja tzv. osvježivača zraka.

Informaciju je potvrdio i v.d. pročelnika OHPB-a Srđan Čalošević, koji je dodao kako su brojni pacijenti dokaz kako je stanje na terenu vrlo ozbiljno.

"Mladi dolaze 'zamaskirani', odnosno alkoholizirani, nakon što su konzumirali te nazoviosvježivače, i to promijenjenog stanja svijesti i percepcije. Nažalost, nemamo poseban test na tu uličnu drogu, s obzirom na to da je riječ o supstanci kojoj se mijenja određena kemijska skupina, što dovodi i do nemogućnosti zakonskih ograničenja distribucije i upotrebe. Sudeći prema populaciji pacijenata, čini se da je mlađima ta droga lakše dostupna, a dolaze i mlađe punoljetne osobe, u dobi od oko 20 godina", rekao je Čalošević, piše Jutarnji.