Na optuženičkoj klupi mladić iz Mostara koji se krivi za suicid djevojke

Čitanjem optužnice i saslušanjem četiri od ukupno 14 svjedoka optužbe, danas će na Općinskom sudu u Mostaru početi suđenje 22-godišnjem Mostarcu S.Z., protiv kojega je podignuta prva optužnica u BiH za sudjelovanje u samoubojstvu iz nehata, i to nakon 3-godišnje istrage. Zbog osjetljivosti slučaja, čije će se suđenje ovaj tjedan odigrati iza zatvorenih vrata, a kojem je očito prethodila tragična ljubav dvoje mladih ljudi, iz pravosudnih krugova su nam tek rekli da mladić opovrgava krivnju za smrt djevojke M.B. (18), učenice četvrtog razreda srednje škole, 18. kolovoza 2007. u naselju Rodoč.

 Ta u obitelji i školi omiljena nesretna djevojka, koja je u ranim godinama i najosjetljivijem razdoblju ostala bez majke, okončala je svoj život objesivši se u potkrovlju kuće u kojoj je živjela s ocem i bratom. U svome posljednjem rukopisu navela je dio svojih ljubavnih tegoba unazad godinu i pol dana, a čiji ton je kasnije, uz iskaze svjedoka i konačni nalaz psihijatara iz Sarajeva, i pretočen u optužnicu protiv mladića. Kako stoji u KZ FBiH, tko okrutno i nečovječno postupa s osobom koja se prema njemu nalazi u podređenosti ili ovisnosti pa iz nehata izazove suicid, taj će biti kažnjen zatvorom između šest mjeseci i 5 godina.

 Spočitava mu se ucjenjivanje nekim spornim videomaterijalom, koji nikada nije pronađen, te konstantno praćenje te povremeno fizičko zlostavljanje. Prema navodima svjedoka, samo malo prije očajnog čina prethodila je njihova burna svađa na mjesnoj godišnjoj proslavi, kada ju je očito odveć ljubomorni mladić pljusnuo i drsko pogrdno ružio pred mnoštvom. Iako mu je netko iz njezina kruga uzvratio udarac, što se navodno i spominje u optužnici, ali se o tome i ne spori, time je postalo svima odveć jasno da nešto nije u redu s njihovom vezom, koja je prije tragičnog čina u više navrata prekidana.

 U jednom od prekida, kako se spominje, on joj gasi cigaretu od lice, a optuženi se opet naknadno brani da se radilo o slučajnosti. Predočavao je i njezine SMS poruke, valjda htijući tako reći da se iza svega krila velika ljubav koja je, po njemu, branjena i iz vjerskih pobuda. Ipak, sudeći po zadnjoj rečenici ove očito preosjetljive djevojke, koja je posljednje dane, uz školske probleme, proživljavala u agoniji za nju neizdrživog i neriješivog životnog bremena, i žrtva se u oproštajnom pismu, ne krijući svoje osjećaje, pita: Je li to možda ljubav!?

pogled.ba