Mutevelija silovao djevojku u džamiji kod Travnika, ona rodila i ugušila bebu!

Policija je prekjučer, na osnovu naloga Tužiteljstva Srednjobosanske županije, nekoliko sati provela u selu Poda kod Travnika gdje je obavila uviđaj i saslušala 26-godišnju Dž. J. koja je do u detalje otkrila stravični zločin čija je žrtva. O čemu se radi?

U lokvi krvi

Prema njenom svjedočenju, zajedno sa prijateljicom došla je u džamiju u selu Pode, a na poziv mutevelije H.S. koji je ujedno i predsjednik Mjesne zajednice i vijećnik u Skupštini općine Travnik. Pozvao ih je da očiste džamiju. Njena prijateljica je otišla ranije, ona je ostala i on je silovao!

Nakon nekog vremena otišla sam muteveliji i rekla mu da sam trudna. Nije se puno iznenadio, znao je da mi je uzeo nevinost. Rekao mi je da se po svaku cijenu oslobodim bebe i dao mi neku tabletu da popijem. Rekao mi je da će me ubiti ako bilo kome kažem da sam s njim zatrudnila - ispričala je djevojka policijskim istražiteljima.

Ona je šutjela, trudnoću nije prekinula i rodila je bebu. Samo pet minuta nakon što je na svijet donijela djevojčicu, bebu je stavila pod krevet i ugušila.

Nakon toga se onesvijestila i pronađena je u lokvi krvi. Njeni najbliži su je odveli kod ljekara i on je odmah pitao gdje je tek rođena beba. O svemu je istog trenutka ljekar obavijestio policiju.

Krila istinu

Tada je Dž. J. policajcima rekla da je otac bebe jedan mladić iz sela. Iz straha od mutevelije, nije smjela reći istinu. Osumnjičena je za čedomorstvo i urađena je DNK analiza. Utvrđeno je da mladić iz sela nije otac djeteta. Policija je djevojku pozvala na dodatno saslušanje i ona je u jednom trenutku rekla da ne smije otkriti ko je silovao jer će biti ubijena. Policajci nisu odustajali i ona je otkrila da je to bio mutevelija koji je, inače, jako bogat i moćan u travničkom kraju. Od njega je uzet DNK i definitivno je utvrđeno da je on otac djeteta, donosi današnji San.

Mutevelija je, bez obzira na DNK analize, policiji kazao da Dž. J. sve izmišlja i da on s tim nema ništa.

Otac nesretne djevojke odmah je u Travniku pokušao da angažuje odvjetnika, ali nije uspio jer tog slučaja gotovo niko neće da se prihvati iz straha od moćnog mutevelije. Angažovao je odvjetnika Duška Tomića koji je i generalni tajnik Dječije ambasade Međaši. Tomić je odmah o cijelom slučaju pismeno obavijestio sve nadležne organe i zatražio da policija izađe na lice mjesta. To se prekjučer i dogodilo.

- Ne vjerujem da se nešto slično bilo gdje dogodilo. Ovo je šokantan slučaj i hoću da vjerujem da će biti istjeran do kraja i da će mutevelija odgovarati za zločin koji je počinio. Vjerujem da će Tužilaštvo BiH preuzeti slučaj i da neće podleći pritiscima kojih će sigurno biti i na tužioce i na sudije - kazao nam je sinoć odvjetnik  Duško Tomić za dnevne novine San.