Mostar: U dječjoj igri ostao bez oka

crna kronika

...kraćeg predaha od rada roditelja koji poljoprivredom prehranjuju osmeročlanu obitelj.

- Pored krvarenja i smrskanog nosa, ostao je bez oka te zadobio ugruške na mozgu, kazao nam je njegov otac Mladen. Stoga je dječak odmah u utorak poslijepodne, nakon što je dovezen u SKB-u Mostar, hitno prebačen za Zagreb i smješten  na kliniku  “Rebro”, objasnio je očajni otac, napominjući kako je Markovo stanje još uvijek nestabilno zbog čega  se nalazi pod stalnim liječničkim nazorom.
Otac potresen

Potresen otac kazao nam je  kako mu još u ušima odzvanja bolni jauk dječaka i vrisak prestrašene djece, a ni sam ne može vjerovati da se na njihov obiteljski  trnoviti put sručilo još  jedno breme. Kaže da mu je najgore to što je u ovome slučaju apsolutno nemoćan, jer ne zna na koji bi način pomogao svome sinu i umanjio mu bol. Svjestan je da i pored zdravstvenog osiguranja troškovi liječenja nisu mali, a o boravku u Zagrebu kaže da ne smije ni razmišljati, jer su to svote nedokučive njegovim mogućnostima zarade.
- Ni sam ne znam kako ću platiti sve troškove, ali preživjeli smo svašta pa ćemo i ovo, samo da mome sinu bude bolje, kaže Mladen, koji je ostao sam  s petero prestrašene djece koja su zabrinuta za sudbinu svoga brata, dok majka Lucija bez igdje ikoga svoga bdije nad njihovim osmogodišnjakom.
- Ne znam kako im objasniti da će biti dobro kad ni sam još nisam siguran u daljnji razvoj događaja, govori Mladen.

Slaba primanja

Inače, Mladen je ratni vojni invalid s primanjima od 230 maraka i zdravstvenim osiguranjem preko Zavoda za zapošljavanje, što i nije idealna osnova za standardni život. No, pored činjenice da su život zasnovali tamo gdje nema uvjeta za školovanje djece, on i supruga koja nije nikad ni radila tražili su od Grada Mostara neko rješenje i pomoć, ali kako navodi, realizacija toga je daleko sporija nego što je očekivao. I pored mnoštva prikupljene papirologije, kaže da je vršena kontrola i uvjeta života u njihovom domu u Vrdima, nakon čega je prije mjesec dana donesena odluka u kojoj se navodi da trenutačno nema raspoloživog smještaja, a bit će im dodijeljen tek kada se za to steknu uvjeti. Mladen i supruga su morali djeci osigurati smještaj za školovanje u gradu jer je, kako objašnjava, nemoguće da iz Vrdi svakodnevno idu u školu.
- Stoga smo ja i supruga našli mali trošni stančić u gradu koji smo unajmili za vrijeme školovanja po cijeni od 200 maraka, što s režijama iziđe i više od moje mirovine, govori Mladen, kojem ni dan-danas nije u boljem položaju. On i supruga se bave poljoprivredom i na taj način preživljavaju i školuju petero djece u nadi da će im stečeno obrazovanje donijeti i bolje uvjete života i svjetliju budućnost.

dnevni list