Mostar: Srbin povratnik SIPA-i prijavio susjede Bošnjake zbog prijetnji i napada

...rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost, podneseno izvješće protiv tri osobe iz Mostara, i to A. B. (75) i njegovih sinova K. B. (43) te Š. B. (28).

Pripadnici SIPA-a su 22. svibnja, prema naredbama Suda i Tužiteljstva BiH, izvršili pretrese kuća, ostalih prostorija i pokretnih stvari na širem području Mostara koje koriste ove osobe te su tom prilikom pronašli i privremeno izuzeli veću količinu vojnog naoružanja, tj. puške, automatske puške, lovačke puške, municiju različitog kalibra i drugu vojnu opremu.

Pokrenuta istraga

Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić kazala je da je zbog toga Tužiteljstvu BiH protiv osumnjičenih Mostaraca proslijeđeno i izvješće zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Tužiteljstvo je, kako doznaje "Avaz", pokrenulo istragu te je saslušano oko dvadesetak svjedoka. Obitelj Dušana Pantića, srpskog povratnika u Bijelo Polje kod Mostara, koji je komšije Bošnjake prijavio SIPA-i, od 2001. godine je, kako nam je ispričao, na meti ovih osoba, a sve, dodao je, zbog imovine na Rujištu.

- Oni su našu zemlju bili zauzeli i počeli koristiti kao svoju, ali i drugih susjeda, te se nitko od njih, među kojima je bilo i Bošnjaka, nije smio drznuti da je počne obrađivati. Nisu se ustručavali ni da zaprijete da će cijelo područje minirati, tako da nitko ne bi mogao prići - kazao je za "Avaz" Dušan Pantić.

Stare prijave

Prema njegovim riječima, A. B. i njegovi sinovi su u dva navrata pokušali kamionom izgurati njegovo vozilo niz šumsku provaliju. U više navrata, dodaje, sve je prijavljivao policiji koja je uredno izlazila na teren, sačinjavala izvješće, ali na tome bi se većinom sve završavalo.

- Neki predmeti stari po osam godina nikad nisu završili dalje od Tužiteljstva HNŽ, a oni koji bi došli do Suda uvijek su bili nepotpuni, nedostajalo bi dokaza, a optužnice nisu bile potpune. Kad sam vidio da ih tu netko štiti, odlučio sam sve prijaviti SIPA-i, koja je potom pronašla šta jeste, odnosno gomilu naoružanja s kojim su oni mirno šetali 15 godina. Pitam se je li trebala pasti mrtva glava pa da onda netko reagira - ističe Pantić.