Mostar: Dileri prodaju drogu i u školskim dvorištima, pojačana policijska ophodnja

dileri, Mostar, škola

Uz uobičajene probleme, početak školske godine roditeljima, ali i prosvjetarima donio je strah od dilera droge.

Nakon uhićenja Danijela P. (41) sredinom prošlog tjedna kod Desete osnovne škole u Mostaru, koji je kako je to policiji prijavljeno, djeci prodavao drogu i koji je dolaskom policijske patrole progutao dvije prozirne vrećice u kojima se nalazila bijela praškasta tvar, oglasila su se zvona i za uzbunu u MUP-u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, piše Dnevni avaz.

Pojačan nadzor

- Odmah nakon tog slučaja pojačali smo policijsku ophodnju u blizini svih osnovnih i srednjih škola u Mostaru s ciljem sprečavanja prodaje i distribucije alkohola i opijata, maloljetnim osobama. Također, s ciljem zlouporabe narkotika pojačan je nadzor i na drugim mjestima u suradnji s Odjelom za posebne namjene - kazao je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a.

U policiji su se i ranije suočavali s ovakvim slučajevima, ali, kako je kazao Marić, ne može se sama policija boriti protiv ovog najvećeg društvenog zla, već u cijelu priču moraju biti uključeni svi akteri.

Da stvar bude gora, u Mostaru, kao i su svim većim gradovima u BiH , nerijetko se, osim za konzumiranje, upravo, za dilanje droge vrbuju maloljetnici. Prema policijskim izvorima, unazad nekoliko godina obično su se u dvorištima srednjih škola razmjenjivali narkotici, a kao dileri su se uzimali srednjoškolci. Nažalost, ta priča se sada preselila do osnovaca, koji, najčešće nisu svjesni „posla kojeg obavljaju“, a mogućnost lake zarade čini im se itekako primamljiva.

Problem društva

Stoga, kako je kazao poznati psiholog Marko Romić, na oprezu, prvenstveno moraju biti roditelji. Uz njih u prevenciji narkomanije, naravno, bitnu ulogu, istakao je, imaju i nastavnici. Međutim, kako je naveo, to je i veliki javno-zdravstveni problem cijelog društva.

- Situacija je jako zabrinjavajuća. Posebno, jer su na meti učenici završnih razreda osnovnih škola, koji uz to, što su, većinom, konzumenti duhana, sve češće uzimaju i pripravke od marihuane, ali i druge vrste droga, a koju i preprodaju do krajnjih korisnika. Bojim se da nam je sve, kada je riječ o sigurnosti djece, ispalo iz ruku - rekao je profesor Romić.