Moguć bijeg Siniše Macana, bivšeg ravnatelja IDEEA-e, iz BiH

osobna iskaznica

... na čelu sa Sinišom Macanom.

Naime, Macan je, tvrde iz Ureda za reviziju državnih institucija, ugovorio s privatnom kompanijom cijenu čipa u zadnjoj seriji osobnih iskaznica i do četiri puta višu nego što je njegova stvarna vrijednost, objavila je TV1.

Cijena čipa je tek nešto veća od dvije KM, dok je Macan s privatnom kompanijom Mühlbauer iz Banje Luke dogovorio cijenu od šest do osam KM. No, cijena je samo početak. Naručio je Macan i osobnih iskaznica i vozačkih dozvola više nego što je trebalo. "Tako su u IDDEEA-i planirali da će u deset godina biti isporučeno pet milijuna osobnih iskaznica i dva milijuna vozačkih dozvola.

Međutim, pokazalo se da je u prve dvije godine isporučeno svega 50 posto osobnih iskaznica i oko 30 posto vozačkih dozvola. Postoji mogućnost da platimo više nego što nam treba, jer ugovorna odredba kaže da se sve ugovorene količine moraju isporučiti, odnosno da se moraju platiti", pojasnio je za TV1 iz Ureda za reviziju državnih institucija Hrvoje Tvrtković.

Vrijednost ugovora je gotovo 105 milijuna KM. Zamjera se i činjenica kako osobne nisu nikada dobile funkciju koju su trebale imati u skladu s čipovima koji su ugrađeni. "Koja bi se koristila za potrebe e-servisa, što bi unaprijedilo uslugu za građane BiH. No, tri godine nakon toga nemamo takvu primjenu, ostala je samo identifikacijski dokument", dodaje Tvrtković. Istraga traje već godinu i pol dana. Neslužbeno doznaje TV1 da su pravosudne institucije BiH Siniši Macanu oduzele putovnicu BiH. No, doznali su i da Macan posjeduje državljanstvo Srbije tako da postoji opasnost od bijega iz BiH.

Agencije