Ministar sigurnosti upleten u seks aferu s maloljetnom romkinjom

sadim ahmetović
Naime, žrtva ove afere je osamnaestogodišnja romska djevojka, koja je zlostavljana već dvije godine. Ona je učenica Srednjoškolskog centra u Bratuncu, a uhićene osobe se dovode u vezu s prostitucijom i navođenjem na maloljetničku delinkvenciju navedene djevojčice. Prema neslužbenim informacijama, više osoba iz Srebrenice i Bratunca seksualno je zlostavljalo maloljetnicu Mersihu Manjić iz Bratunca, koja je prije nekoliko dana u okolici Bratunca pronađena predozirana, a nakon toga smještena u sigurnu kuću.

Ja se ne bojim

Ahmetović tvrdi da je navedenoj djevojčici na zahtjev jedne romske organizacije prošle godine dao novac za stipendiju, ali da nije financirao samo nju, nego i Dom u Bjelavama kao i Zaklada "Senad Hadžifejzović".
- Novac za njezinu stipendiju sam dao zamjeniku načelnika općine Srebrenica Čamilu Durakoviću i vjerojatno je zbog toga i on priveden, ali vjerujem da će biti pušten. S bilo kakvim silovanjima nemam nikakve veze, naglasio je Ahmetović, upozorivši kako se radi o velikoj podvali te da se nekome očito ne sviđaju aktivnosti koje se u posljednje vrijeme provode u službi sigurnosti.
- Ja u Boga vjerujem, a vrijeme će najvjerojatnije reći što je prava istina. Ja se ne bojim i nikada ne bih ni pomislio napraviti takvu glupost jer sam i sam otac. Imam sina koji je prvi razred gimnazije i trudim se da ovaj trenutak stoički podnesem, kazao je Ahmetović, koji smatra kako je u politici sve moguće, pa tako i da mu je netko cijelu ovu aferu namjerno "smjestio". Ahmetović je jučer također dao izjavu i inspektorima MUP-a RS-a o okolnostima koje ga sumnjiče za umiješanost u slučaj mlade Romkinje, ponovivši i njima kako apsolutno nema ništa s tim slučajem te da čista obraza može s obitelji hodati ovom zemljom. Ovaj slučaj jučer je podigao na noge državne parlamentarce, a neki od njih, poput Drage Kalabića, tražili su prekid sjednice te su tražili informaciju je li Ahmetović priveden ili ne. Komentirajući slučaj, Kalabić je samo kazao kako je šokiran te da ne može prejudicirati stvari. S druge strane, dužnosnici SDA nisu željeli davati bilo kakav komentar na aktualno događanje dok stranka ne zauzme konačan službeni stav.

Pretresene kuće

Istodobno, Dragomir Perić, glasnogovornik Centra javne sigurnosti Bijeljina, potvrdio je kako su se pretres i kriminalistička obrada izvršili na čak 13 lokacija u ova dva grada, a među osobama obuhvaćenim istragom nalaze se i policajci. No, neslužbeno se doznaje kako je policija također pretresla i kuću ministra Ahmetovića u srebreničkom selu Podgaj. Inače, u ovoj velikoj akciji, pored zamjenika načelnika općine Srebrenica i ravnatelja Srednjoškolskog centra u Bratuncu, uhićeni su i profesori Milivoje Veselinović, Miloš Mitrović, Rade Ostojić, Ljubisav Jovanović i jedan pripadnik bratunačke policijske postaje. Neslužbeno se doznaje da je među uhićenima i imam Mirsad Huseinović iz bratunačkog sela Hranča. Akcija je, kako se doznaje, izvedena na osnovi popisa koji je sačinila zlostavljana djevojka.

Kazniti policajce

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo potvrdio je da se i pripadnici policije RS-a dovode u vezu sa slučajem seksualnog iskorištavanja maloljetnice u Bratuncu i naveo da će se prema njima odnositi najstrože.

Netko mu podmeće

- Šesnaestogodišnjakinja koju sam stipendirao smještena je u sigurnu kuću, a ja se bojim da je netko tamo instruira. Treba provjeriti pod kojim okolnostima je djevojčica dala izjavu, kazao je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i dodao da mu vjerojatno netko podmeće cijeli slučaj.

Oduzeta vozačka

Inače, treba kazati kako je ministru Ahmetoviću ranije oduzeta vozačka dozvola zbog prekoračenja brzine. No, on je, potvrdivši ovaj slučaj, odbio spekulacije da je vozio pod utjecajem alkohola, navevši da ga uopće ne konzumira.

Prostitucija

Dragomir Perić, glasnogovornik CJS-a Bijeljina, kazao je kako je akcija bila usmjerena na osobe koje se dovode u vezu s prostitucijom i navođenjem na maloljetničku delinkvenciju. Među osobama koje su obuhvaćene akcijom su pripadnici policije, prosvjetni radnici i zaposlenici u Općini Srebrenica.

Istraga protiv žene

Okružno tužiteljstvo u Bijeljini pokrenulo je istragu protiv Mevle Manjić iz mjesta Rakovac kod Bratunca, koja se sumnjiči za nasilje nad djetetom i trgovinu ljudima zbog prostitucije na štetu maloljetne, rekla je glasnogovornica Tužiteljstva Danka Prodanović.

Nanesena šteta općini

- Podržavam sve akcije koje se provode s ciljem provedbe zakona, ali jutrošnja akcija nije bila u skladu sa svim demokratskim principima. Smatram da je MUP RS-a pravio senzaciju tijekom uhićenja Ćamila Durakovića, što nije u skladu sa zakonom, kazao je Zulfo Salihović, potpredsjednik Skupštine općine Srebrenica, dodajući kako su već angažirani odvjetnici kako bi se utvrdilo zbog čega je Duraković uhićen. Načelnik općine Srebrenica Osman Suljić istaknuo je kako je uhićenjem Durakovića napravljena velika šteta toj općini.
- Angažiran je neopravdano veliki broj policajaca pri njegovom uhićenju. Uhićenje je izvršeno u Općini, a mediji su bili unaprijed obaviješteni o ovome događaju. Posljedice ove aktivnosti trebaju se razmatrati i u širem lokalnom i regionalnom, kao i etničkom kontekstu, jer mogu slati negativnu sliku o tretmanu svih građana u ovoj regiji, a posebno bošnjačkog naroda u Srebrenici, istaknuo je Suljić.

15 uhićenih u akciji

Među uhićenima se nalazi nekoliko dužnosnika, policajaca i nastavnika, a uhićeni su nakon pretresa 13 lokacija koje se dovode u vezu s 12 osoba na području ovih dviju općina. Saznaje se da su u Bratuncu uhićeni Nikola Rankić (51), ravnatelj Srednjoškolskog centra, te profesori Milivoje Veselinović (47), Miloš Mitrović (62) zvani Fis, Rade Ostojić (41) i Ljubisav Jovanović. Osim njih, privedena je i Mevla Manjić (64) iz Rakovca kod Bratunca, Slavko Stojanović (31), zvani Cakan, Dragan Grujičić (22), Ranko Spajić (24) iz Donjih Potočara, Dragan Kubatlija (32) iz Bratunca, Dragan Jovetić (57), Ljubiša Zarić (37), Miladin Jokić (46) i inspektor Slaviša Simić (39) iz Zvornika. Zbog sumnje da su izvršili ista kaznena djela policiji su u ruke pali i Mirsad Husejinović (26), imam iz bratunačkog sela Hranča, i zamjenik načelnika općine Srebrenica Ćamil Duratović (36).

Pišu: D. Pušić i M. Zrno/dnevni list