Majku je gledao u oči dok je pucao, a sestru živu zakopao!

... površinu, a "Dnevni avaz" nastavlja objavljivati detalje ovog šokantnog slučaja. Korać je, podsjećamo, ubio svog oca, a potom majku i sestru. 

Krvavi pohod 

Nakon što je trnokopom unakazio oca Izeta dok je ovaj pijan ležao na kauču, Koraću nije dugo trebalo da ponovo ubije. Pošto je sa još 98 osuđenika iz Foče razmijenjen 1992. godine te se našao u Vogošći, 29. prosinca ratne 1993. u podrumu obiteljske kuće u selu Barice kod Vogošće, nakon što ga je majka Fatima grdila, Korać je iz pištolja pucao u nju. Pogodio ju je, kako se navodi u sudskim spisima, u grudni koš, od čega je nastupila trenutna smrt. Čuvši pucnje, vrišteći je u podrum utrčala njegova sestra Elvira. Korać je i na nju pucao pogodivši je u glavu i trbuh.

Nakon toga je pištoljem zaprijetio svojoj supruzi da ne smije nikome govoriti šta je uradio, ili će i nju ubiti. Suprugu je zatvorio u kuću, a leševe majke i sestre držao je u podrumu još šest mjeseci, pokrivši ih krečom i granjem. Cjeli slučaj bio je skriven sve do 24. svibnja 1994. godine, kada je Džemail Sulejmani, otac Koraćeve supruge Mikribane, slučaj prijavio policiji. 

Sve ovo navedeno je u optužnici, koja se temelji na zapisniku s uviđaja, skici mjesta zločina, fotodokumentaciji, potvrdi o oduzetom pištolju, saslušanju svjedoka te priznanju Elvira Koraća. Iz zapisnika s uviđaja Višeg suda u Sarajevu od 25. svibnja 1994., skice te fotodokumentacije jasno se vidi da su leševi bili zamotani u deke, prekriveni zemljom, krečom te granjem, a pronađeni su ispod šperploče i greda. 

Oružje kojim je zločin počinjen je pištolj CZ, model 70, s okvirom od osam metaka kalibra 7,65 milimetara. Vještak sudske medicine Ilijas Dobrača dostavio je rezultate obdukcije sudu 26. svibnja 1994., u kojem je dao svoje mišljenje i nalaz o dinamici povređivanja te nastupanju smrti. Vještak je konstatirao da su tijela Elvire i Fatime bila u stanju poodmakle truleži i mjestimično su bila prekrivena krečom. 

Pregledom i obdukcijom leša Fatime pronašao je povredu grudnog koša. Tijekom povređivanja žrtva je stajala i bila okrenuta licem prema napadaču. Korać je gledao majku u oči kada je pucao u nju. Pregledom Elvirinog leša vještak je uočio dvije prostrelne rane.

I u ovom slučaju ubojica je bio okrenut licem prema žrtvi te je, prema mišljenju vještaka, sestru prvo upucao u stomak, a onda je "ovjerio" još jednim metkom u glavu. Istražitelji su, također, došli do šokantnog saznanja da je sestra još bila živa kada ju je Korać posuo krečom i zemljom. 

Posudio pištolj

U svojoj odbrani Korać je naveo da je pištolj posudio od prijatelja te da je kobnog dana kada se posvađao s majkom, iz njega pucao u nju. Pretpostavio je da je ubistva prijavila njegova žena, koju je kasnije tražio da bi je ubio. Podsjećamo da su mještani Barica godinama strahovali od Koraća, jer je imao spisak s imenima ljudi koje planira ubiti.

Kako je otkriven stravični zločin, na sudu je pojasnio Džemail Sulejmani, otac Elvirove supruge. Za Bajram je došla njegova kćerka kod njega s Koraćem. Rekla je da ima samo 15 minuta, što ga je veoma iznenadilo. Tokom tih 15 minuta, koliko joj je Korać dozvolio da provede kod roditelja, ona se povjerila majci šta je Korać uradio. 

Koraćeva supruga Mikribana na sudu je kazala da je lijepo živjela s Elvirom i njegovom majkom i sestrom. Sve dok jednog dana nije došao s pištoljem u ruci te joj je rekao da je ubio majku i sestru. Poslije toga bio je "mnogo nervozan pa ju je počeo tući".   

Tokom jednog od mnogih pregleda koje je uradio psihijatrijski konzilij Korać je pokušao  nadmudriti ljekare govoreći da nije lud. 

- I o razlozima ubojstva majke i sestre pacijent iznosi sasvim drugačije podatke u odnosu na one sa suđenja i prvog psihijatrijskog vještačenja. Navodno je teško podnosio što njegova majka u kuću koju je napravio njegov otac dovodi ljubavnike. Bez obzira na to što ih je otac teško zlostavljao, a što je bio dovoljan razlog da ga svirepo ubije, majčine postupke smatrao je duboko nemoralnim te je samo čekao pogodan trenutak da je ubije. Sestra je čula pucnje, nakon čega je vrišteći ušla u podrum pa je morao i nju ubiti - navodi se u mišljenju ljekara.

Majka ga štitila

Fatima Korać, Elvirova majka, više puta se liječila na psihijatrijskoj klinici zbog depresije, a dva puta sebi je pokušala oduzeti život. Pokušavala je Elvira zaštititi od nasilnog oca. Kako doznajemo, Elvir se krijući se od pijanog oca, zaključavao u sobu, a ulazio je preko balkona. 

Fatima mu je krijući dostavljala hranu i cigarete, iako je zbog toga bila pretučena te maltretirana. Frapantno je da joj je svu dobrotu uzvratio tako što ju je zvjerski ubio.

Dnevni avaz