Majka mostarskog srednjoškolca: „Bila sam spremna vlastitog sina predati policiji“

...kako im djeca ne bi postali potencijalni narkomani. Premda zvuči previše histerično, sve to, na temelju osobnog iskustva tvrdi jedna majka iz Mostara koja s mužem i dvoje djece živi u Centru II. Ona je svoju priču poželjela javno kazati, no kako bi zaštitila svoga šesnaestogodišnjeg dječaka odlučila je ostati anonimna. Ipak, sve majke koje sumnjaju da im djeca počinju konzumirati droge, a ne znaju što učiniti, mogu je kontaktirati putem mobilnog telefona 063/868-323, kako bi im pomogla i dala savjet.

Njezina priča počinje ovako. Nakon što kod svog sina primjećuje neobično i odbojno ponašanje, shvaća da to ipak nije samo pubertet, te se odlučuje za prilično odvažne korake. „Prije mjesec dana odlučila sam uzeti godišnji odmor i pratiti svoga sina. Onog trenutka kada odlučite pratiti svoje dijete možete saznati više o njemu i životu kojeg živi van kuće“, počinje priču majka srednjoškolca. Njezin savjet je ujedno da se djetetu da novca koliko traži, pa i više, te ga se onda prati. „Krenem ja za njim u pratnju, činila sam to mjesec dana. Znala sam iza jednog grma stajati po 45 minuta. Tako sam primijetila da se moj sin druži sa skupinom mladića, da se okupljaju na pojedinim mjestima, gdje ih posjećuju dileri od kojih kupuju i puše marihuanu“, ističe ona. Nakon što je otkrila da joj sin puši „travu“, što je on uporno negirao, ova se majka odlučila na „šok terapiju“. „On se nije bojao mene i oca, budući da na njega nikad nismo ni povisili tona, a ne da mu napravimo neki verbalni delikt, a bez straha nije moglo. Uvela sam ga u kuću i rekla mu da ću dovesti policiju te ga pred policijom testirati na marihunu. Prepao se znajući da predavanje policiji znači i da će morati odati tko mu je prodao drogu, te da to nosi još niz problema. Tada je „pao“ i počeo plakati. Izvadila sam test, testirala ga i bio je pozitivan na marihuanu“, priča dalje majka, dodavši da je kućni test na opojne droge dostupan u svakoj ljekarni, a može ga se kupiti za 20 KM.

„Moj sin je pozitivan na marihuanu, a druži se s vašim“

Nakon što je testom dokazala da njezin sin konzumira drogu, ta savjesna majka je nazvala sve roditelje djece s kojima se njezin sin družio te im kazala: „Moj sin je pozitivan na marihuanu, a druži se s vašim“. Međutim reakcije nisu bile za očekivati. Većina roditelja ju je ignorirala, govoreći kako to njihova djeca ne bi učinila. „Samo četvero roditelja od roditelja dvadesetoro djece koja su se družila s mojim sinom pozvalo me je da me obavijesti da su im djeca pozitivna na test“, kaže ogorčena majka. No, ni nakon toga nije posustala. Sina je vratila u staro, provjereno društvo, a bacila se na dilere, koji za razliku od onih što konzumiraju „travu“ nisu maloljetnici. „Uhvatila sam dilere u kafiću i prišla im za stol. Kazala sam im da mi vlastiti sin ne treba onakav kakvim ga žele napraviti. Rekla sam im da ću svoga sina zajedno s testom predati policiji, kojoj će, kada mu slome dva-tri rebra i odati imena i prezimena. Također sam im kazala da ću im sina, kada ih „ocinka“, ponovno vratiti pa neka ga 'srede'“, priča dalje ova majka. Dodaje da je dalje sve došlo na svoje. Od njezina sina počeli su bježati „loši momci“, jer su znali da je spremna na sve da svoga sina spriječi da postane narkoman, a on je ponio teret „sramote“. Samo njegova majka bila je spremna upadati među desetero djece koja puše marihuanu. I svi su počeli bježati od njega, što je i željela. No, druga djeca su opasnosti, budući da su dileri na svakom koraku. Neke je pokušala predati policiji, no nijedan put kod njih nije zatečena droga, pa i dalje „rade“.

Marihuana je u Mostaru nabavljiva na svakom „ćošku“, a roditelji ne smiju vjerovati svojoj djeci, već ih provjeravati, tvrdi dalje ova majka. „Nek' se roditelji uvečer lijepo obuku i prošeću i vidjeti će svoje dijete. Neka prođu kraj fakulteta, obiđu parking kod silosa, klupe u zamračenim dijelovima grada. Najmanje je dvadeset mjesta u Mostaru gdje se „puši trava“ i pije. Posebno su opasni ti partiji“, upozorava ova majka dodavši da se protiv marihuane, i onoga čemu ona vodi roditelji moraju ujedinjeno boriti. Ova majka ima još i djevojčicu od devet godina, a i nju želi zaštiti, omogućiti joj život u ljepšem gradu. Ističe da bi o ovom problemu više računa trebali povesti i nadležni. Policija joj je u svemu mnogo pomogla, no opet apelira na češće patrole, posebice u sumnjivim dijelovima grada.

Boboska.com/Republikainfo.com