Mahirov otac: Nakon što sam tražio obdukciju, krenule reakcije majke i očuha

Slučaj samoubojstva dječaka Mahira Rakovca duboko je potresao najprije njegovu obitelj, pa onda i cjelokupnu bh. javnost,koji su s pravom zahtijevali od svih nadležnih da se aktivno uključe u rješavanje ovog slučaja kojem je, tvrde roditelji, prethodilo strahovito mučenje i zlostavljanje koje je doživio od vršnjaka u vrijeme dok je pohađao Internacionalnu školu na Ilidži iz koje je ispisan prije godinu dana.

Apel protiv eskalacije

Javnost je posebno bila potresena emotivnim istupom Mahirove majke Alise koja je pisala o slučaju, kao i njegova očuha Dubravka Lovrenovića, piše Večernji list BiH. Uslijedila su javna pisma, pokrenuta je Facebook grupa, a sve je kulminiralo pojavljivanjem neprovjerenog popisa s imenima navodnih zlostavljača, koji se munjevitom brzinom proširio društvenim mrežama nakon čega su uslijedile brojne prijetnje smrću i premlaćivanjem djece s popisa.
Sve je prijetilo eskalirati i izazvati nove žrtve, čitava priča prešla je granice zdravog razuma.

Međutim, u apelu upućenom 6. siječnja 2015., Mahirovi roditelji tražili su da se prestane s atmosferom linča. Prema sadržaju apela koji je potpisala Mahirova majka Alisa, navodi se da su govorili o potrebi istine i pravde, odnosno da nema krivih dok im se krivnja ne dokaže. Tko ne vjeruje, neka pogleda snimku FTV-a. Zašto ste onda potrčali pred rudo? Čime je to moj suprug uništio blaženo djetinjstvo vaše djece? Izgleda da vam nije dosta što našeg Mahira nema. Treba li još netko biti žrtva vaših bolesnih ambicija i nepostojanja minimuma savjesti? Mi nismo dizali nikakvu hajku kao obrazovani i utjecajni ljudi, jer obrazovani jesmo, ali utjecajni nismo (što govori da su neki osnovni pojmovi pobrkani), već smo samo preko medija - za nas jedinog sredstva - objašnjavali okolnosti gubitka jedinog djeteta, kako bismo skrenuli pozornost na anomalije koje su za ovo društvo dalekosežne, posebno vršnjačko nasilje. Ovdje je, činilo nam se, najvažnije pitanje, kako je moguće da nastavnici ne prepoznaju takve sadističke strukture o kojima je ovdje riječ.
Pritom, ni u jednom trenutku mi nismo spomenuli nijedno ime, niti svu djecu te škole, izgleda da je riječ o samoprepoznavanju, a to već nema nikakve veze s nama. Prepoznali su se, izgleda, samo oni o kojima je riječ. A što su njihova djeca radila i bila u stanju raditi svome kolegi samo zato što je senzibilniji i introvertniji od njih, pokazat će sudski postupak.

Što će reći obdukcija

Majka Alisa se također osvrnula na roditelje koji su zaprijetili građanskom tužbom njezinu suprugu. Možete tužiti mog supruga pa i mene do mile volje, ali javnost će doznati što su vaša djeca radila.
Tome ću posvetiti dio svog života koji mi niste uspjeli oduzeti, a on je posvećen istini o Mahiru, o drukčijima, silnicima, ali i o ljudima. Vaš je problem s nama što, kao s nekima, ne možete ništa zataškati, navodi majka Alisa u apelu.
Međutim, kako se do sada Mahirov biološki otac nije oglašavao, zabilježena je samo jedna njegova reakcija, nakon koje bi mogle uslijediti nove reakcije. Naime, Mahirov biološki otac tvrdi kako su reakcije majke Alise i očuha Dubraka krenule kasno.
On podsjeća na činjenicu kako su reakcije očuha i majke krenule poprilično kasno, sedam dana nakon samoubojstva Mahira Rakovca, i to tek nakon što je biološki otac zatražio obdukciju Mahirova tijela. Tek tada su se Alisa i Dubrako odlučili za reakciju u javnosti. Po svjedočenju oca, Mahir je u posljednje vrijeme, iako je tada bio već mjesecima ispisan iz Internacionalne škole na Ilidži, imao modrice po licu i vratu o čemu je obavještavao policiju. Tome svjedoče Merjem Hujdur i njezina prijateljica, ali i susjedi Dubravaka i Alise koji tvrde da je nesretni dječak premlaćivan od svoje majke, a često nije mogao ući u kuću te da je vani čekao po sat vremena. Ovoj posljednjoj tvrdnji ide u prilog činjenica da je policiji trebalo čitavih deset minuta lupanja na vrata stana da bi obavijestila Alisu i Dubravka o Mahirovu samoubojstvu.

Navodno o ovom su posvjedočili deseci susjeda. Tužiteljstvo Sarajevske županije sugeriralo je Ministarstvu za obrazovanje, znanost i mlade da se tijekom istrage tragične smrti učenika Mahira Rakovca suzdrži od izjava. Uvažavajući činjenicu da Tužiteljstvo Sarajevske županije provodi istragu s nastalim okolnostima vezanim uz smrt učenika Mahira Rakovca, zbog osjetljivosti Ministarstvu za obrazovanje, znanost i mlade Sarajevske županije ova institucija je sugerirala suzdržavanje od davanja priopćenja i izjava, jer bi to moglo ugroziti tijek istrage", navodi se u priopćenju koje je potpisao ministar Kazazović.