Lopatom ubio rođaka, osuđen na 13 godina zatvora

Lopatom ubio rođaka, osuđen na 13 godina zatvora

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Nenada Vukovića (62) iz Rekavica na 13 godina zatvora zbog ubojstva rođaka Radeta Vukovića (75), kojeg je premlatio lopatom.

Presuda je izrečena nakon što su žalbe obrane i tužiteljstva odbijene kao neosnovane i potvrđena prvostupanjska presuda Okružnog suda u Banjoj Luci.

Zločin se dogodio 26. listopada prošle godine u zaseoku Bare u Rekavicama kod Banja Luke. U presudi se navodi da je Nenad u jutarnjim satima otišao prema njivi da pripne konja, noseći sa sobom lopatu i malu sjekiru. Usput je ugledao Radeta Vukovića, s kojim je tri mjeseca ranije imao verbalni sukob zbog sječe šume.

Ponovo je došlo do verbalnog sukoba, nakon čega je Nenad metalnim djelom lopate udario Radeta u čelo. Rade je od siline udarca pao na asfalt i dok je ležao Nenad mu je prišao i zatukao ga lopatom, udarivši ga najmanje četiri puta metalnim djelom i drvenom držalicom, nanijevši mu ozlijede glave s višestrukim prijelomima lubanje uslijed čega je na mjestu ostao mrtav – navodi se u presudi.
Nenad Vuković je tijekom suđenja priznao zločin navodeći da nije imao namjeru da to uradi. Tvrdio je da ga je rođak stalno provocirao i da mu je to jutro “pao mrak na oči” kada je Rade krenuo da ga vrijeđa.

Izrečene uvrede

Pitao me je: “Gdje ćeš ti droljo i Turčine?”. Pao mi je mrak na oči i ukazala mi se slika svetog Nikole, pa sam ga udario. Ne znam što mi je bilo… Da mi nije žao djece, objesio bih se zbog ovoga – rekao je Vuković.
Obitelj ubijenog na suđenju je ispričala da je Nenad kobni dan dolazio da im izjavi saučešće, uvjeravajući njegove sinove da je Rade umro od srčanog udara.

Sakrio tragove

Koliko su bili jaki udarci kojima je usmrćen Rade Vuković, svjedoči i činjenica da je na lopati pukla držalica, dok je metalni dio spao. U namjeri da prikrije zločin Nenad je te dijelove pokupio, odnio na svoje imanje i sakrio. Držalicu je zatrpao đubretom, a metalni dio sakrio ispod poda štale.