Ljubuški: Žena se otrovala ugljičnim dioksidom nakon što je krenula promiještati mošt u podrumu

Ljubuški: Žena se otrovala ugljičnim dioksidom nakon što je krenula promiještati mošt u podrumu

Danas je u prijepodnevnim satima u mjestu Gornji Radišići kod Ljubuškog došlo do tragične smrti starije osobe koja se, prema neslužbenim informacijama dogodila usred trovanja plinom koji je poznat pod imenom “tihi ubojica”- ugljičnim dioksidom.

Prema informacijama s kojima raspolaže portal HIP.ba, nesreća se dogodila kada je ženska osoba krenula u podrum kako bi promiješala mošt. Smatra se da su je plinovi omamili te je pala između bačvi.

U pomoć su priskočili susjedi, no jedan od njih je također počeo gubiti svijest. Na mjesto nesreće izašli su ljubuški vatrogasci i dva vozila hitne pomoći. Na žalost, ženi je ustanovljena smrt, a susjed je vozilom hitne pomoći prebačen u Dom zdravlja Ljubuški te na detaljne pretrage u bolnicu u Mostar. Također, pomoć je morala potražiti i medicinska sestra koja je izašla na teren.

Naime, alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) – plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma.

Ovisno o površini podruma, ugljični dioksid istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik prijeko potreban za disanje postaje nedostupan. U slučaju da u podrumu ima dosta ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.

Zato, kako bi se izbjegle tragedije, podrume obvezno treba obavezno prozračivati.