Livnjak i Duvnjak osuđeni zbog prodaje lažnih naočala

...o zaštiti industrijskog vlasništva te su tako počinili kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa uporabom imena tuđše tvrtke.

Drinjak i Čalušić su, naime, neovlašteno prodavali "Ray Ban" naočale te su novčano kažnjeni, svaki s po 15 prosječnih dnevnih dohodaka u Republici Hrvatskoj, što je iznos kazne u protuvrijednosti od 2.671,55 kuna.

U dokaznom je postupku utvrđeno kako su u svibnju 2006. godine Drinjak i Čalušić u mjestu Čilipi, u najjužnijoj hrvatskoj općini Konavle, “dogovorno i zajednički a bez dozvole nositelja žiga, držali robu, odnosno 28 komada sunčanih naočala s naznačenom markom "Ray Ban". No u pitanju su bili “lažnjaci”, jer su Ivan I Mate kao poslovni partneri znali da swe na tim naočalama nalaze znakovi istovjetni originalnima za navedenu robnu marku, iako te naočale nisu slične onima za koje je žig "Ray Ban" registriran.

Sudskom su im presudom trajno oduzete pronađene te do izricanja presude privremeno oduzete lažne “raybanke”, a oni su dužni platiti i troškove sudskog kaznenog postupka od 300 kuna.

Slobodna Dalmacija