Kuća strave u Zadru: dvije godine držali leš zbog invalidnine od 500 kuna?

Kako njegova identifikacija, zbog velikih truležnih promjena na tijelu, nije bila moguća, zatražena je dodatna DNK analiza, a obdukcijom je, prema informacijama iz policije, isključena nasilna smrt.

Neslužbeno, međutim, doznajemo da je pomoć od 500 kuna koju je Nenad Nikpalj dobivao, Centar za socijalnu skrb sve vrijeme plaćao Nikpaljevoj majci na ruke.

Je li to bio razlog zbog kojeg Nenadovi ukućani nisu prijavili smrt sina i brata, teško je reći, budući da policajci ni s njegovom majkom Milicom (86) ni s bratom Šimom (49) nisu još uspjeli obaviti razgovor, no policija pretpostavlja, kako neslužbeno doznajemo, kako u pozadini cijelog horora vjerojatno stoji upravo ta činjenica. Nenad Nikpalj je u djetinjstvu bolovao od dječje paralize i zato je primao pomoć.

Susjedi kažu kako iz kuće praktički nije izlazio zadnjih 30 godina. 

- Kako bi rasvijetlili sve okolnosti koje su dovele do ovog tragičnog slučaja, trenutačno obavljamo razgovore s više osoba, te s odgovornima u zadarskom Centru za socijalnu skrb – rečeno je u zadarskoj policiji, koja je stravičan prizor nalik onima iz filma “Sedam” Davida Finchera otkrila u nedjelju poslijepodne, nakon dojave zabrinutih susjeda koji su vidjeli Nenadovu majku Milicu kako plače ispred kuće.

Nakon što su u potleušici bez struje i sanitarnog čvora, pretrpanoj zgužvanim papirnatim maramicama, ugledali tijelo gotovo mumificiranog muškarca bez kose i brade, policajci su doslovce izletjeli iz kuće. Ubrzo je pozvana pomoć, nakon čega je majka Milica, koja je policajcima tvrdila kako je mislila da joj sin spava, smještena u dom za stare i nemoćne.

Brat Šime (49), koji je susjedima branio da uđu u kuću vičući na njih i gađajući ih kamenjem, smješten je na zadarsku Psihijatriju.

U kući okruženoj trgovačkim centrima i autokućama, Milica Nikpalj i njezina dva sina živjeli su od njezine mirovine i sinove socijalne pomoći s dodatkom na invaliditet.

Suprug, građevinski poslovođa, preminuo je još prije 25 godina, a u njihovu obiteljsku kuću godinama nisu dolazili ni prijatelji, ni rodbina, dok su socijalni radnici posljednji put viđeni prije nešto manje od godine dana. Tada njegov brat, kako su se požalili iz Centra za socijalnu skrb, nije dopuštao socijalnim radnicima ulazak u kućicu, tvrdeći kako Nenad spava te da ne želi da ga uznemiravaju.

Zašto djelatnici Centra nisu u međuvremenu zvali policiju, nije poznato, a ravnateljica Centra Danijela Jadrijev u utorak se nije javljala na telefon. Priopćeno nam je tek da je na sastanku u resornome ministarstvu u Zagrebu.

slobodna dalmacija