Krivotvorili dokumente i prevarili i kupca i sud

Sandro Soče uhićenje
Sandro Soče uhićenje
Zadarska policija uhitila je dvojicu Zagrepčana koji su uz krivotvorene dokumente za više od 1,5 milijuna 68-godišnjem Zadraninu prodali tuđe zemljište na predjelu Punta Radman u Petrčanima, a sudac istrage Županijskog suda u Zadru nakon saslušanja odredio im je istražni zatvor u trajanju do 30 dana. Zorana R. (50) i Zorana Z. (57), policajci iz Odjela organiziranog kriminaliteta PU zadarske sumnjiče da su u kolovozu prošle godine putem e-sudskih spisa pribavili podatke o vlasništvu građevinskog zemljišta u prvom redu do mora u Petrčanima, a čiji je vlasnik 48-godišnji Petrčanac nastanjen u Americi.
Trag fotokopije

Prevarantski dvojac potom je pribavio i krivotvorenu osobnu iskaznicu na ime pravog vlasnika nakon čega su zemljište oglasili za prodaju u nekoliko agencija za prodaju nekretnina. Uz puno truda i rada, te suradnje s državnim odvjetništvom i kolegama iz nekoliko drugih policijskih postaja, zadarski policajci su nakon dva mjeseca uspjeli razotkriti prevarante. Još nije poznato kako i gdje su pribavili vjernu kopiju osobne iskaznice na koju su stavili fotografiju starijeg Zorana, a sve ostale podatke pravog vlasnika. No fotokopija te iskaznice, uz cijeli niz drugih tragova, policiju je na koncu dovela do njih. Njihov uspjeh u hvatanju prevaranata tim je veći kad se uzme u obzir da se zagrebački dvojac jako dobro pripremio za prijevaru, a uložili su i dosta vremena. Obilazili su zadarsko područje dok nisu našli atraktivno zemljište uz more površine od 700 metara četvornih, a onda su krenuli po agencijama za nekretnine ooglašavati prodaju. U jednoj od njih imali su upravo zainteresiranog 68-godišnjaka za takvo zemljište pa su ih i spojili.
Uredno uknjižen

Putem »prepaid« mobitela i korespodencije e-mailom, koje su pribavili i otvorili samo za tu svrhu, dogovorili su sastanak u Zadru. Tamo su kupcu dali na uvid svu potrebnu dokumentaciju, a nakon što ju je on i provjerio, te nije zamjetio ništa čudno, krenuli su potpisati kupoprodajni ugovor. Nakon toga s kupcem su otišli do banke gdje je on sa svog računa podigao kunsku protuvrijednost od 200 tisuća eura i isplatio im na ruke, a oni njemu tabularnu izjavu uz pomoć koje se on uredno uknjižio.

Novi vlasnik krenuo je pripremati zemljište za gradnju, a onda je u srpnju u rodne Petrčane stigao i pravi vlasnik. U prvi trenutak pomislio je kako je radove na parceli započeo njegov otac, a onda je shvatio da se tamo »muva« nepoznata osoba. Nakon što su razmijenili nekoliko rečenica odmah je obojici bilo jasno što se dogodilo.

Uvjereni kako su odradili vrhunsku prijevaru dvojica Zorana već su u Zagrebu trošila novac od prodaje. Ovaj dvojac policiji je, inače, i od ranije poznat po zlouporabi položaja i ovlasti, odnosno zlouporabi opojne droge

Hina