Krađa ‘dvica’ ponovno aktualna u BiH

krađa automobila

Velike akcije i brojne aktivnosti koje su bh. policijske agencije pokrenule nakon ubojstva sarajevskih policajaca doprinijele su drastičnom smanjenju krađa skupocjenih vozila, prije svega u Sarajevu.

Ozbiljni automafijaši ili su iza rešetaka ili su se primirili. Međutim, krađe starijih vozila, ponajviše Golfa druge generacije, u društvu poznatijeg kao „dvica“, ponovno su u trendu, otkriva za Avaz policijski izvor.

Prema njegovim riječima , krađu Golfova vrše čak i maloljetnici, jer im nije potrebna sofisticirana oprema niti „iskustvo“ od starijih kolega.

„Dvicu“ je u nekim situacijama moguće otvoriti čak i ključem drugog vozila – pojašnjava izvor.

Ali, što je, zapravo, motiv krađe Golfa 2? Ekonomska situacija u Sarajevu, pa tako i u BiH, izuzetno je loša. Naši građani i dalje voze vozila stara i po 30 godina, a među njima je najpopularnija „dvica“.

Razloga je mnogo, od toga da dizelski motori troše veoma malo goriva pa do toga da su održavanje i dijelovi jeftini. Međutim, za razliku od ranije, kada ste dio za Golf mogli kupiti i na trafici, sada je situacija drugačija, kaže izvor Avaza.

To se posebno odnosi na blok motora koji skoro da se više i ne može naći na autootpadima. Godine habanja vozila učine svoje i blokovi motora pucaju. Dovitljivi kradljivci tako su shvatili da im se isplati ukrasti Golf. Skinu blok motora i vozilo ostave. U nekim slučajevima uzmu još neke interesantne dijelove, kojih, također, nema na tržištu – kaže izvor.
Rekao je da ima i slučajeva da se „dvice“ kradu isključivo radi potreba činjenja krivičnih djela, kao što su krađe, razbojništva…

-Bilo je situacija i da počinitelji ukradu vozilo radi „prijevoza“. Odu od točke A do željene točke B ili dok im ne nestane goriva, i samo ostave vozilo – zaključio je.
Da je nestašica blokova motora za Golf 2, uvjerili smo se i posjetom na jednom poznatom oglasniku, gdje smo pronašli svega sedam blokova motora za „dvice“. Zanimljivo je da su svi iz različitih gradova, po jedan iz Gradačca, Sarajeva, Olova, Banje Luke, Tomislavgarada, Živinica i Dervente. Najniža cijena je za benzinski motor – 30 KM, pa do 140 KM za dizelske motore.