Karabinjeri otkrili spregu talijanske mafije i bh. kriminala

uhicenje
... čvrsta veza domaćih kriminalnih organizacija i talijanske mafije.

Pobjegao iz BiH

Otkrivanjem njegove kriminalne karijere isplivala je na površinu dugogodišnja povezanost kriminalaca iz zemalja bivše Jugoslavije s tamošnjom mafijom. Tako je i sam Šerifović još kao dječak pobjegao od rata u BiH iz rodnog Brčkog u Italiju, gdje je veoma brzo u mafijaškom klanu "Ndranghete" pronašao svoje mjesto. Počeo je s trgovinom ljudima, a sada je uhvaćen zbog krijumčarenja narkotika. Nikad se nije vratio u BiH.

U ožujku prošle godine, otkriven je još jedan Bosanac koji je bio pripadnik surove "Ndranghete". Operativci policijskih agencija u BiH šokirali su se kad su im ustupljeni podaci da je u Milanu uhićen Suvad Operta (38) iz Vareša. On je uhićen ni manje ni više zbog jednog od najtežih djela u talijanskom zakonodavstvu, a to je krivično djelo mafijaško udruživanje.

Do tada domaće agencije nisu raspolagale informacijama o vezi bh. kriminalaca s talijanskom mafijom, a Opertino uhićenje izazvalo je pokretanje novih istraga u tom pravcu, što potvrđuje pritvaranje Šerifovića i još petorice Bosanaca u nedavnoj akciji "Zaghi".

Šverc oružja

Skupina kojoj su pripadali Operta i Šerifović, optužena je za ubojstva, pljačke, iznude, ilegalno naoružavanje. Većina članova uhićena je 16. studenog 2016. godine u akciji "Alto Piemonte", koju je provela policija "Biellea". Ova kriminalna skupina bavi se i međunarodnim švercom oružja koje potječe iz bivše Jugoslavije te se sumnjalo da je Operta bio "Ndranghentina" veza za prikupljanje nelegalnog oružja, piše Dnevni avaz.

Opertu su karabinjeri označili kao jednog od jačih vojnika ovog klana. On je tijekom akcije uspio pobjeći pa su za njim izdati europski nalog za uhićenje, kao i međunarodna tjeralica. Uslijedila je kontinuirana potraga, u koju su bile uključene i bh. policijske agencije. Tako je Operta lociran i uhićen u Milanu.

Nisu znali koga su uhitili

Operta je u lipnju 2016. godine privođen u policijskoj akciji "Mreža". Istražitelji tada nisu znali koga su uhitili zbog nedostatka informacija. Ova akcija provedena je na području Zeničko-dobojske i Srednjobosanske županije, a bila je usmjerena na otkrivanje organizirane skupine koja se sumnjiči za prodaju droge te za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Zarade u milijardama

Pored "Ndranghete", jedna od najjačih mafijaških organizacija u Italiji je i "Kamora". Pretpostavlja se da "Kamoru" čini 131 klan koji broji 6.800 članova, a aktivnosti je, osim na jugu Italije, razgranala i u ostalim dijelovima Italije te po Sjedinjenim Američkim Državama i Turskoj.

Glavne aktivnosti kojima se bave su šverc drogom, pogotovo kako su se u novije doba povezali s albanskom i nigerijskom mafijom, te krijumčarenje cigareta, na čemu, prema nekim procjenama, godišnje zarade skoro milijardu dolara.