Kao odgajatelj u KPZ Mostar zatvorenicima uzimao novac za pogodnosti

Mladenu Džidiću 20 godina zatvora

Prema optužnici Županijskog tužiteljstva Mostar od 4. veljače ove godine, činjenično korigirane 18. studenoga ove godine, optuženik Ivan Kraljević je od Tužiteljstva optužen da je: kao šef grupe za poslove preodgoja - tretmana osuđenih osoba i rukovoditelj Odjela za poslove preodgoja - tretmana osuđenih osoba u Kazneno-popravnom zavodu poluotvorenog tipa u Mostaru, a ujedno i kao odgajatelj tražio i primio od više osuđenika iz KPZ-a Mostar darove i novac kako bi im sačinjavao, na njihove pismene zahtjeve za odobravanje pogodnosti, pozitivnu suglasnost o postignutom uspjehu u tretmanu i procjeni podobnosti osuđene osobe da može koristiti pogodnosti. Jednom je osuđeniku odobrio i predao iz zatvorskog depozita putovnicu, iako nije smio odobriti podizanje dokumenata jer su te radnje u ovlasti ravnatelja zatvora, a suprotno je i važećim kriterijima za odobravanje pogodnosti osuđenih osoba kojim je propisano da se godišnji odmor koristi u krugu obitelji gdje je prebivalište osuđenika.

U jednoj točki optužnice navodi se da je kao šef grupe za poslove ispitivanja osobnosti i matičnu evidenciju osuđenih osoba u KPZ-u Mostar tražio i primio od osuđenika darove i novac kako bi dao prijedlog realizacije programa tretmana na uvjetnijem zatvoreničkom odjelu, u smislu boljih higijenskih uvjeta i manjeg broja osuđenika.
Obećao je da će se kod prijemnog odjela angažirati i poduzeti sve radnje da se osuđenik s prijemnog odjela smjesti na bolji, uvjetniji odjel s boljim higijenskim uvjetima u odnosu na ostale odjele i da će mu osobno biti odgajatelj na takvom odjelu, za koju radnju i obećanje je primio novac.

Piše: N. Dedić/dnevni list