Kanibal iz BiH danima jeo meso mrtve majke!?

stop policija

Horor od kojeg se ledi krv u žilama dogodio se u naselju Baštra između Bosanske Krupe i Bužima. Kako se doznaje Sabahudin Velić (33) prekjučer se iz Bosanske krajine Škodom dovezao do Sarajeva i iz ulice Hamdije Kreševljakovića mobitelom pozvao policiju i rekao da je sjekirom ubio svoju 60-godišnju majku Nasihu te je pozvao da dođe po njega.

Prepolovio tijelo

Nakon toga, na prijavljenu lokaciju upućena je policijska patrola koja je s velikim oprezom pristupila osumnjičenom i uhitile ga. Kada su ga doveli u stanicu, Sabahudin je, doznaje se od izvora bliskog istrazi, potpuno hladan kazao da je majku zaklao i da je prepolovio njeno tijelo.

Kako je saslušanje odmicalo, istražitelji su čuli detalje zločina koji ih je veoma potresao. Naime, osumnjičeni je na zaprepaštenje isljednika kazao da je desetak dana sjekao i jeo dijelove tijela nesretne žene, dok je ostatak, navodno, rasparčao, zapalio, a potom zakopao na različitim lokacijama oko kuće.

Istražitelji nisu mogli vjerovati šta čuju pa su isprva njegove izjave uzeli s rezervom. Kako je otkrio izvor blizak istrazi, kada su pitali Sabahudina zašto je ubio majku, on je kazao da je pod utjecajem crne magije, takozvanih sihira, te da su mu četiri džina dolazila pred oči i da su mu naredili da to učini, javlja Dnevni avaz.

Rekonstrukcija zločina

Nakon ove jezive izjave sarajevski policajci su odmah kontaktirali kolege iz MUP-a USŽ, koji su cjelu noć provjeravali vjerodostojnost izjave kanibala, a u međuvremenu je i njegov brat V. I. nazvao pripadnike MUP-a USŽ te kazao da sumnja da je Sabahudin ubio majku i da mu je to priopćio putem telefona prije nego što se predao policiji.

Tijekom noći Sabahudin je prevezen u Bosansku Krupu, gdje je odveden na rekonstrukciju zločina da bi pokazao gdje se nalaze dijelovi tijela njegove majke, ali se nije mogao sjetiti točnih lokacija. Nekoliko bagera prekopavalo je okolinu kuće Velića i širi lokalitet, a jučer popodne pronađeni su dijelovi tijela nesretne žene.

Mještani su verbalno i fizički napadali novinarske ekipe koje su pokušavale snimiti očevid. Kada su krajiški istražitelji i tužitelji shvatili s čim se suočavaju, zatvorili su šire područje i zabranili svaki pristup mjestu zločina.

Naređeno psihijatrijsko vještačenje

Dežurni tužitelj rukovodio je očevidom, koji je trajao cjeli dan. Sarajevski policajci su mu dostavili službenu bilješku, kao i prvu izjavu osumnjičenog. Kako se neslužbeno doznaje, Velić, navodno, pati od određene duševne bolesti. On je nakon rekonstrukcije odveden u Tužiteljstvo USŽ, gdje je ponovo saslušan. Tužitelj je naredio i njegovo timsko psihijatrijsko vještačenje da bi se utvrdilo je li uračunjiv.