Kako do posla: Direktor u BiH uzimao novac za zapošljavanje, na taj način došao do 54 tisuće KM

Kako do posla: Direktor u BiH uzimao novac za zapošljavanje, na taj način došao do 54 tisuće KM

Županijski sud Tuzla je na osnovu optužnice Županjskog tužiteljstva Tuzlanske županije donio osuđujuću prvostupanjsku i nepravosnažnu presudu za bivšeg direktora tvrtke Litvatrans Banovići Adila Karavdića (58) i za bivšeg predsjednika Nadzornog odbora ove tvrtke Salku Avdića (67).

Prvostupanjskom presudom je Karavdiću izrečena kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci dok je Avdiću izrečena kazna zatvora u trajanju od deset mjeseci.

Optužnicom se Karavdiću na teret stavlja kanzneno djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, dok se Avdić tereti za pomaganje u izvršenju istog kaznenog djela.

Također, u presudi je navedeno da se od Karavdića oduzima imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u iznosu od oko 33.500 KM, a od Avdića u iznosu od oko 21.000 KM po pravosnažnosti presude.

Karavdić kao bivši direktor tvrtke, i Avdić koji mu je pomogao u tome, se terete da su u periodu od 2003. do 2014. godine, osobno ili preko posrednika, zahtjevali od određenog broja osoba da isplate novčane iznose ili predaju dionice Litvatransa kako bi se te osobe ili njihovi srodnici zaposlili u ovoj tvrtki.

U optužnici je navedeno da je 13 osoba Avdiću ili drugim posrednicima predalo različite iznose novca koji se kreću od 2.000 do 5.000 KM prije ili nakon samog zaključenja ugovora o radu, te su dvije osobe ustupile Karavdiću oko 250 dionica ove tvrtke za svoje ili zaposlenje svojih srodnika u tvrtki.

Na taj način je Karavdić sebi ili drugima pribavio imovinsku korist u iznosu od oko 54.000 KM, dok mu je Avdić pomogao u izvršenju većeg broja spomenutih radnji.
stoji u priopćenju Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije.