IZRUČEN BIH Adis Abaz osumnjičen da je teroristima ISIL-a prodao kalašnjikove

IZRUČEN BIH Adis Abaz osumnjičen da je teroristima ISIL-a prodao kalašnjikove

Adis Abaz, bh. državljanin podrijetlom iz Zenice koji je prošle godine uhićen u Njemačkoj zbog sumnje da je nabavio oružje teroristima koji su 13. studenog 2015. godine u klubu "Bataclan" i obližnjim ulicama Pariza ubili 131 osobu, a 413 ih teže ili lakše ranili, izručen je jučer Bosni i Hercegovini.

Danas mu je u Sudu BiH, a po potvrđivanju optužnice za trgovinu narkoticima, održano ročište prema prijedlogu Tužiteljstva za produženje pritvora, potvrđeno je u Sudu BiH.

Njegov odvjetnik Senad Kreho potvrdio je da je Abaz izručen BiH jučer poslije podne, po tjeralici za trgovinu narkoticima.

"On je u Belgiji oslobođen svih optužbi da je podržavao teroriste i da ima veze s prodajom naoružanja", kaže Kreho.

Abaz je u Dresdenu uhićen na osnovi tjeralice belgijske policije, u kojoj se tereti za podržavanje terorističke organizacije, koja se dovodi u vezu s napadima u Parizu.

Njega je tražila i BiH s obzirom na to da je Interpol, također, raspisao tjeralicu za njim, na zahtjev Suda, ali zbog trgovine narkoticima.

Ovaj Zeničanin, kako su tada objavili mediji, bio je usko povezan s trgovcem oružjem Nikolasom Grbešom, kojeg vlasti u Belgiji povezuju s napadačima na briselsku zračnu luku 2016. godine.

Zanimljivo je da je Grbeša uhićen u studenom 2018. godine u Sarajevu, nekoliko dana prije nego što je Abaz pobjegao iz države. Grbeša je u ekstradicijskom postupku izručen Belgiji.

Belgija ga je odlučila ipak izručiti na zahtjev Ministarstva pravde BiH.