Iz SAD-a izručen optuženi za zločine u Mostaru

Iz SAD-a izručen optuženi za zločine u Mostaru

Iako je Ured za migracije i carinu (ICE) SAD-a koncem studenog objavio da je Slobo Marić, koji je osuđen za lažno pribavljanje državljanstva SAD-a, deportiran u BiH nakon optužbi za ratni zločin počinjen na području Mostara, bh. vlasti još uvijek nisu potvrdile njegovu ekstradiciju, prenosi BIRN BiH.

Sud u Jacksonvilleu, američka savezna država Florida, je u ožujku 2017. osudio Marića na godinu i pol dana zatvora jer je pri apliciranju za ulazak u SAD prikrio činjenice iz svoje ratne prošlosti u BiH, te mu je državljanstvo oduzeto zbog nezakonitog stjecanja tog statusa.

Iz Ministarstva pravde BiH do danas nisu odgovorili na upite Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH, dok su u Graničnoj policiji BiH naveli da, sukladno odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, nisu u mogućnosti dostaviti tražene informacije.

Prema priopćenju ICE-a, Marić je 1993. bio vođa smjene u jednom od zatvora u BiH u kojem su bili zarobljeni vojnici, i koje je on birao kako bi ih zlostavljali drugi stražari i slali ih na radove na prvoj crti bojišnice. Nakon što je emigrirao u SAD, dodaje se u priopćenju ICE-a, Marić je u BiH optužen i osuđen u odsustvu, a iako je znao za taj postupak, te činjenice nije otkrio pri podnošenju zahtjeva za američko državljanstvo, koje je dobio u listopadu 2002.

Iz Tužiteljstva HNŽ-a su za BIRN BiH rekli da je protiv Slobe Marića, zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog na području Mostara tijekom 1993. i 1994. godine, podignuta optužnica po tada važećem Zakonu o kaznenom postupku, da mu se sudilo u odsustvu te da je on trenutno u pritvoru po rješenju Županijskog suda u Mostaru. U Tužiteljstvu, kao ni u mostarskom Županijskom sudu, nisu odgovorili na upit je li mu pritvor određen raspisivanjem tjeralice, dodaju iz BIRN-a.

Marića se, prema informacijama iz Tužiteljstva HNŽ-a, sumnjiči da je 1993. nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima u zgradi 4. osnovne škole u Mostaru. “U konkretnom slučaju, postupak je okončan u odsutnosti, ali je presuda ukinuta”, navode iz Tužiteljstva. Iz pravosuđa HNŽ-a su BIRN-u uskratili odgovore na pitanja je li, kada i na koju kaznu Marić osuđen u odsustvu i zašto je presuda ukinuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa