Ivica Keškić: Alija Osmić je tukao sve redom

Poznajem Aliju Osmića odranije, jer smo bili ista generacija u školi. Nisam stekao utisak da je on bio čuvar u garaži u Donjićima, gdje sam bio zatočen u srpnja 1993., jer je tu dolazio radi drugih stvari – premlaćivanja. Tukao je Alija svakoga, pa i mene, više puta nogom, rukom, pendrekom...”, kazao je Ivica Keškić, bivši pripadnik Prve bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Osmića, bivšeg pripadnika Vojne policije 307. brigade Armije BiH (ABiH), Tužiteljstvo BiH tereti da je od 18. srpnja 1993. do 19. ožujka 1994. godine sudjelovao u nizu zločina počinjenih nad Hrvatima zatočenim u različitim objektima na području Bugojna.

Između ostalog, Osmić se tereti i da je, zajedno s drugim pripadnicima ABiH, Stanice javne sigurnosti (SJS) Bugojno i bošnjačkog Štaba obrane tog grada, od 20. srpnja 1993. sudjelovao u zatvaranju te fizičkom i psihičkom zlostavljanju Hrvata u garažama privatnih kuća u naselju Donjići.

Svjedok Keškić je kazao kako je nakon tri do četiri dana iz garaža u tom naselju, zajedno s drugim zatočenicima, prebačen u podrumske prostorije Marksističkog centra – Klostera časnih sestara u Bugojnu, gdje ga je optuženi Osmić ponovno tukao.

“Jednom prilikom je došlo nekoliko pripadnika Brigadne policije, a među njima i Alija Osmić. Izveli su mene, Vlatka Kapetanovića i Marija Gušića, nakon čega su započeli premlaćivanje. Nakon nekog vremena sam pao na tlo i tada me je jedan od policajaca, vukući za noge, odveo u toalet”, prisjetio se Keškić, dodajući da je tada vidio kako je Osmić, zajedno s još jednim od policajaca, u crni mercedes ubacio Vlatka Kapetanovića, kojeg nakon toga više nisu vidjeli.

U optužnici stoji da je Alija Osmić s još nekoliko pripadnika ABiH u srpnju 1993. u Marksističkom centru sudjelovao u premlaćivanju nekoliko zatočenika te da je jednog od njih ubacio u gepek crnog mercedesa.

Navodi se i da je s drugim pripadnicima ABiH tog zatočenika ubio, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u rujnu 1993.

Nastavak suđenja je 18. veljače.