Istraga o ubojstvu vlasnika CM-a: Koristoljublje, poslovni ili privatni razlozi za zločin?

obitelj, nasilje, policija, smrt starice, Ljubuški, auto otpad, uhićenja, Posušje, krađe, policija, Ljubuški, promet, policija, Ljubuški, policija, marihuana, Livno, prometna nesreća, pogibija, Mostar, prometnica, blokada, policija, vatrogasci, Grabovica, provala, krađa, Mostar, pljačka, kladionica, dobrinja, eksplozija, Sarajevo, Ljubuški, napad, sjekira, prnjavor, samoubojstvo, Ljubuški, pljačka, crkva, Tomislavgrad, krađa, policija, Ljubuški, tučnjava, policija, HBŽ, mrtvac, požar, Tomislavgrad, smrt, Kupres, smrt, meso, studentski centar, stakla, razbijanje, prometna nesreća, Mostar, pogibija, policija, seksualni manijak, Rodoč, Posušje, krađa, Gabela, prometna nesreća, Ljubuški, pljačka, teška prometna nesreća, Metković, policajac, Brčko, samoubojstvo, eksplozija bombe, Grude, pucnjava, bingo, pljačka, banovići, prometna nesreća, nova bila, Hanka Paldum, prometna nesreća, ivan pinjušić, Rodoč, seksualni manijak, samoubojstvo, ranato mustedan, policajac, udes, Mostar, Mo

...poslova Zeničko – dobojske županije nije istražiteljima dalo nove korisne detalje koji bi doveli do ubice ili ubica Joze Kafadara, 69-godišnjeg privrednika iz Viteza.

Nije bilo širenja u Travniku
- Broj saslušanih osoba, koje su dale iskaze kao mještani koji su zadnji vidjeli Jozu, očevici dešavanja tog dana, svjedoci ili osobe koje su na neki način mogle biti dovedene sa ubojstvom, premašila je stotinu, ali za sada nije utvrđen motiv, kao ni vjerovatni osumnjičeni. Ipak, ne može se reći da istraga stoji u mjestu, jer svakodnevne provjere i ispitivanja vrši nekoliko istražitelja federalnog i županijskog MUP-a, a "češlja" se bukvalno sve, kaže naš izvor uključen u istragu.

Motiv će, po svemu sudeći, biti presudan u otkrivanju počinitelja, ali je još nejasno da li je eventualno koristoljublje, te neki spor poslovne ili privatne prirode bio uzrok za monstruozni zločin. Uglvnom, nijedan od mogućih razloga nije definitivno isključen, ali nije ni utvrđen, a samim tim ni mogući naručioci ili izvršitelji. Nije pronađeno ni oružje, a jedini trag istražiteljima su tri od četiri čahure metaka ispaljenih u Kafadara.

Nagađanja u pojedinim medijima da je širenje obiteljske kompanije "CM" na područje Travnika "zasmetalo" Konkurenciji obitelji Kafadar, koja je naručila Jozino ubojstvo, odlučno demanira njegov sin Drago.

- To su gluposti, mediji pišu svašta, a ništa istinito. To nema veze s pameću i ne želim uopće komentirati naklapanja po medijima, kazao nam je Jozo.

Pomoć mještanima
U kompaniji CM saznajemo da u Travniku imaju samo jednu radnju, koja je u funkciji već deset godina, nosi broj CM9, i otvorena je još 2004. godine. Nije bilo nikakvih planova, ni ideja o proširenju, te je tako "pala u vodu" i priča o "uznemirenosti konkurencije". Uostalom, ovu, kao i kompaniju "Ovnak" već godinama vode Jozini sinovi, dok se on posvetio životu u rodnom Šušnju, stočarstvu i održavanju obiteljske farme.

Jozo Kafadar je ubijen 27. svibnja popodne na putu koji iz sela Šušanj vodi ka mjesnom vodovodu. Neposredno prije ubojstva skupinu mještana častio je ručkom i pićem, dok su izvodili radove na popravci vodovoda oštećenog aktiviranjem klizišta. Pokojni Kafadar je kao njimućniji mještanin i odranije poznat donator u mjesnim akcijama, financirao obnovu vodovoda.

Dnevni avaz