Ispred Uborka formirali stražu kako bi spriječili dovoz smeća

deponija uborak , građani stražare, borba protiv odlaganja otpada, građanska inicijativa

Demonstranti iz mostarskih naselja koji su blokirali dovoz smeća na Regionalnu deponiju Uborak zbog isteka dozvole i nepostojanja nove, napravili su privremeni stambeni objekat u kojem su formirane smjene za stražu, kako bi ustrajali borbi obustave nelegalnog odlaganja otpada i čovjeka dostojno životno okruženje.

Građanska inicijativa “Jer nas se tiče” blokirala je dovoz smeća jučer i oformila stražu koja je 24 sata dnevno u pripravnosti za sprečenje svih pokušaja dovoza smeća.
Član udruženja građana “Jer me se tiče” Nijaz Hodžić ističe da je iza nekoliko građana iz naselja oko Uborka hladna i neprospavana noć, ali da se ne predaju.

“Mi smo napravili raspored noćnih i dnevnih dežurstava, tako da imamo ekipe sve do iduće srijede, koje će boraviti ovdje u tijeku noćnih sati, a mi koji smo zaduženi za dnevno dežurstvo tu smo svako jutro od šest sati. Jučer smo uspjeli napraviti privremeni objekat gdje imamo peć, tople napitke, tako da se ljudi koji dežuraju u noćnim satima imaju gdje skloniti i popiti čaj ili kavu”, kaže Hodžić.

Ističe da nije bilo nekih problema za vrijeme dežurstava, iako je stanovništvo i danas pokušaj dovoza smeća spriječilo.

“Policija je pokušala uvesti dva kamiona sa smećem, ali mi smo to spriječili i otišli su. Naravno, policija je poslije došla i popisala nas, da imaju podatke tko sve tu boravi”, kaže Hodžić.

Vjeruje da neće pisati kaznene prijave, nego da je imaju podatke ko dolazi.

“Dan protječe bez ikakvih informacija i poziva za pregovore. U jutarnjim satima smo pisali Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i Federalnoj inspekciji, da moraju doći i ovo zatvoriti, jer ova deponija ne posjeduje ni jedan dokument više za rad. Tako da oni bi trebali doći i to zapečatiti”, ističe Hodžić.

Naglašava da su također obaviještene sve ambasade u BiH kao i Svjetska banka o razlogu njihovog prosvjeda, koji je, kako ističe, od velikog značaja, ne samo za područje Mostara, nego i šire okoline.

“Mi smo jučer ujutro pisali kaznenu prijavu protiv direktora deponije, a i osobno sam uputio prijavu policijskoj stanici Potoci zbog nelegalnog odlaganja smeća na nelegalnoj deponiji”, tvrdi Hodžić naglasivši kako njihovu borbu podržavaju brojni građani svjesni što se tu događa.