Inspektor o ubojstvu Davida Dragičevića: 'Osmorica policajaca su direktno okrvavila ruke, neki su dobili i priznanja'

ubojstvo, David Dragičević

Borislav Radovanović, policijski inspektor iz Prijedora, za ubojstvo Davida Dragičevića krivi osmoricu banjolučkih policajaca, a indirektno i ministra unutarnjih poslova Republike Srpske.

Pripadnici policijskog tima koji je istraživao smrt 21-godišnjeg Davida Dragičevića identificirali su čak osmoricu svojih kolega koji su odgovorni za otmicu, brutalno mučenje i ubojstvo, za Oslobođenje tvrdi Borislav Radovanović, bloger i policijski inspektor iz Prijedora.

Dodaje kako su isti ljudi odgovorni i za policijsku brutalnost na prosvjedima “Pravda za Davida”, koji su održani krajem prošle godine diljem BiH. Razlog za njihovu brutalnost Radovanović vidi u izbjegavanju kazne od 45 godina zatvora koja im prijeti, ako se dokažu njegove tvrdnje.

U tekstu se dodaje kako to nisu svi sudionici u zločinu, jer se uz izravne sudionike trebaju nadodati i nalogodavci i drugi, indirektni sudionici, a popis imena seže sve do ministra unutarnjih poslova Republike Srpske.

Nagrađivani za kriminalna djela

Javna je tajna, navodi Radovanović, da su Dragičevića oteli i ubili pripadnici Policijske postaje za intervencije Policijske uprave Banja Luka, na čijem je čelu bio narednik jedinice Vladan Šikuljak, koji je nakon ubojstva dobio unaprijeđenje na mjesto narednika Policijske uprave Banja Luka-Centar, čiji su pripadnici kasnije nasilno pokušali ugušiti prosvjednike i članove inicijative “Pravda za Davida”.

“Upravo Šikuljakovu stanicu za intervencije 2016. godine ministar je nagradio ‘Zlatnim znakom policije’. U pitanju je najviše priznanje koje dodjeljuje MUP RS”, piše Radovanović i dodaje kako su sličnim priznanjima i ranije nagrađivani brojni inspektori koji su se navodno bavili dilanjem droge, razbojništvima i drugim kaznenim djelima.

Tridesetak ‘Davida’

“Deset dana sam ispred PU Prijedor štrajkao glađu zbog kriminala u MUP RS i doživio da društvo okrene glavu od tog čina. Svima je bilo znano da sam uspješno procesuirao na tisuće kaznenih djela i da sa te pozicije znam zbog čega prosvjedujem. No, društvo me je ignoriralo, baš kao i mladog Davida Dragičevića, koji je tada imao svega 14-15 godina”, piše Radovanović.

Tvrdi kako je u 12 godina, otkako se uhvatio u koštac s “kriminaliziranim strukturama MUP-a”, iz Republike Srpske otišla četvrtina stanovništva i to zbog istih razloga o kojima on piše. Na kraju dodaje kako je u svojoj karijeri imao tridesetak slučajeva poput Davidova te još mnoštvo samoubojstava počinjenih zbog “torture zelenaša”.