Hrvatska: Iz osvete ispalio 16 hitaca u susjeda, zatukao ga i zapalio

Hrvatska: Iz osvete ispalio 16 hitaca u susjeda, zatukao ga i zapalio

Ivan Kokeza (41) pravomoćno je osuđen na 26 godina zatvora jer je iz bezobzirne osvete ubio susjeda i daljnjeg rođaka Mirka Boku (56) u Ogorju Gornjem kraj Solina u svibnju 2008. godine te za posjedovanje oružja.

Vrhovni je sud i u trećem stupnju odbio njegovu žalbu u kojoj se inzistiralo na kvalifikaciji o običnom ubojstvu jer je hladnokrvno pripremio i bešćutno izvršio ubojstvo iz osvete prema čovjeku s kojim nije bio u sukobu on, već njegov brat kojeg je Boko 2003. ranio nožem.

Kokeza je pod okriljem mraka sačekao Boku kad se dovezao kući te iz blizine u njega ispalio 16 hitaca iz automata. Zatim ga je izvadio iz vozila, odvukao dvadesetak metara, izudarao čekićem po tjemenu, polio benzinom i zapalio. Zapalio mu je i automobil te još ispalio rafal na kuću žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svome bratu poslije je rekao: „Sredio sam ga, ubio sam ga, dobio je svoje!“ Time je, prema mišljenju psihijatra, izrazio olakšanje zbog "uklonjenog zla“ uz potpunu odsutnost kajanja. Na kraju, pobjegavši u šumu, tek ga je brat, strpljivo i uporno, uspio nagovoriti da se preda.

To je bio epilog višegodišnjeg sukoba dviju obitelji oko zemljišta na kojem je bilo parkiralište. Optuženi Ivan Kokeza branio se da ga je Boko iritirao pogledom, dobacivanjem i slično.

Ali i optuženikov brat i majka, kao i žrtvin brat posvjedočili su da optuženik i žrtva nikad nisu bili u sukobu te da zbog nesnošljivosti između dvije obitelji uopće nisu kontaktirali, navodi se u obrazloženju sudske odluke.

vecernji.hr