Hicem iz oružja s prigušivačem ubijen švercer deviza

Naime, granični prijelaz Gabela Polje je od mjesta ubojstva ispred trgovine “Konzum“, odnosno Ulice kneza Branimira na desnoj obali Neretve i metkovske gradske tržnice, ispred koje se u ponedjeljak oko 18,30 sati nalazio parkiran njegov luksuzni “mercedes C klase”, udaljen tek kilometar te su počinitelj i pomagači mogli lako pobjeći izvan dohvata hrvatske policije i pravosuđa.

Pouzdani je to podatak koji smo doznali od osoba koje su iz razumljivih razloga željele ostati anonimne. Također, potvrđeno je i da je Grubišić mučki ubijen u glavu, hicem iz neposredne blizine, iz vatrenog oružja s prigušivačem, čime se objašnjava činjenica kako nitko iz trgovine i obližnjeg kafića “Casper” nije čuo pucanj od kojega je Grubišić trenutačno preminuo dok se nalazio u parkiranom vozilu.

Isti izvori navode kako je, naime, kod Grubišića “pronađen tako velik iznos novca u kunama i devizama kakav ni mnoge bankarske poslovnice na jugu Hrvatske ne bi mogle tek tako isplatiti”.

To što je novac ostao u odjeći ubijenog autoprijevoznika potvrđuje pretpostavku kako je ubojicu nešto omelo u dovršenju posla zbog kojega se odvažio Grubišića ubiti nedaleko od kružnog toka i toga vrlo prometnog dijela Metkovića.

Unatoč glasini kako PU dubrovačko-neretvanska kao osumnjičenog ima “mladog Dubrovčanina Jurja P., inače poznatog dilera kojemu je pomagala djevojka” i još jednog “Opuzenca”, kako se kratko nakon tog ubojstva dolinom Neretve brzinom munje pronio glas, mnogo toga govori kako se ubojica i pomagači već od ponedjeljka navečer kriju u susjednoj BiH.

O njima se prikupljaju potrebni podaci, a naši izvori nisu htjeli potvrditi kako su se ubojice zapravo “sami zatvorili” unutar granica BiH jer ih po dovršenju istrage na ulazu u Hrvatsku čeka - uhićenje!

U PU dubrovačko-neretvanskoj tvrde kako se u notesima krim-inspektora za sada još uvijek ne nalazi bilo koje ime osobe koja se izravno povezuje s ubojstvom. Istodobno se ostali tragovi kao što su podaci o kalibru vatrenog oružja i mjestu pogotka u glavu krije zbog neposrednih ispitivanja koja uskoro slijede.

Pobjegli u crvenom BMW-u?

Sa susjednom je Hercegovinom pokojnika vezivao niz “poslovnih veza”, gdje je često odlazio svojim “mercedesom”. Grubu je bio glas da je glavni za “minjanje” deviza s obje strane granice u dolini Neretve, od Čapljine do Rogotina.

Pokojnik je ubojicu vjerojatno dobro poznavao kao i ubojica njega, pa je tako egzekutor znao da Gruba uza se, unatoč silnom novcu - ne nosi oružje! Po nalogu istražnog suca Zlatka Vranješa mrtvo tijelo je odmah prevezeno na Odjel patologije Opće bolnice u Dubrovniku, gdje je patolog dr. Igor Borić s pomoćnikom obavio traženu obdukciju.

Naši izvori naglasili su da odgovor o tajanstvenom počinitelju i pomagačima “vjerojatno krije jedan bh napušteni osobni automobil” koji je kratko nakon ubojstva nađen napušten na predjelu Podrujnica, južno od mjesta ubojstva u općini Kula Norinska.

Policija nije htjela potvrditi, ali ni demantirati tu glasinu, ali smo doznali kako je na spomenutoj lokaciji pronađen napušteni crveni “BMW sedmica” 493-M-235 registracijskih oznaka BiH. Grubišić do sada nije bio kazneno evidentiran, ali ga je zbog ilegalne trgovine devizama policija već neko vrijeme pratila. Na terenu su nas uvjeravali kako je vjerojatno i policija primijetila da netko Grubog “dvostruko prati”.

Potvrđeno nam je kako se u dolini Neretve znalo skoro “do u minutu” gdje se i kada može naći Grubišića, jer je imao ustaljeni pravac kretanja do pijace, pumpe i još nekih objekata gdje ga se moglo navodno naći i radi posuđivanja novca.

Prikupljeni terenski podaci istodobno govore kako su se počinitelji nakon ubojstva našli u Podrujnici, da bi potom otišli u BiH jednim, još nepoznatim vozilom. “BMW” je pronađen uz jednu od lokvi nastalih od poplave Neretve.

Slično ubojstvo i prije 8 godina

Tajanstveno ubojstvo Mirka Grubišića podsjetilo je Neretvane na jedno vrlo slično ubojstvo iz 2002. godine. Tada je ubijen Stjepan Šutalo, također preprodavač deviza na veletržnici, ali njegovo ubojstvo ni do danas nije rasvijetljeno.

slobodna dalmacija