Heroin s Kosova se vratio na ulice i opet sije smrt u Dalmaciji

Ovog vikenda na Višnjiku je pronađen mrtav 31-godišnjak, koji se predozirao kombinacijom kokaina i heroina, a nekoliko dana prije 26-godišnja djevojka koja je umrla od "overdosea" heroina i heptanona.

Potvrda je to priče koja već dva mjeseca kruži među dalmatinskim ovisnicima: "dopa" ponovno ima kao u priči, nabavlja se bez problema, a iako je čistiji i kvalitetniji nego prije, cijena mu je pala zbog velike ponude.


Predoziranja ne iznenađuju

- Točno je da se heroin vratio i ova predoziranja, nažalost, nisu nikakvo iznenađenje. Kad se droga nakon duže stanke ponovno pojavi na ulici, najrizičniji su pacijenti izvan terapije koji su u zamjenu za heroin uzimali sve i svašta te mladi konzumenti koji nemaju dovoljno iskustva. Droga je čista i dobre kvalitete na koju nisu navikli, oni se zalete, prebrzo ubodu i "kapnu" - kaže prof. dr. Slavko Sakoman, voditelj Odjela za ovisnosti Kliničke bolnice Sestre milosrednice, koji je o ponovnoj opskrbi tržišta heroinom prvo čuo od svojih pacijenata iz Beograda.

- Kad se početkom ljeta pojavio na istočnom tržištu, bilo je samo pitanje vremena kad će doći u Hrvatsku. Tijekom toga razdoblja, dok nije bilo heroina, ovisnici iz Dalmacije stalno su se žalili kako im dileri umjesto dopa uvaljuju teško smeće. Bilo ga je moguće nabaviti samo u Istri, ali zato dileri tamo nisu željeli riskirati i pustiti ga u promet - kaže Sakoman.


Poremećaj na ruti

Nestašica droge počela je sredinom 2010. godine, a zbog poremećaja u albanskoj ruti i povećanih aktivnosti američke DEA-e na Kosovu, heroina mjesecima nije bilo na cijelom zapadnom Balkanu. Umjesto toga, nudio se lažni ili zamiješani heroin kontaminiran barbituratima, odnosno raznim sedativima i hipnoticima, što je u kombinaciji s alkoholom i heptanonima zapravo smrtonosna kombinacija. Uzimanje ovakve droge loše kvalitete kod velikog je broja ovisnika dovelo do pada tolerancije na čistiji heroin, što se sada pokazalo kobno i u dva zadarska slučaja.

- Tako loš heroin bio je gotovo neisplativ za uzimanje, cijena mu je bila nerealno visoka, što su ovisnici skužili i bilo je samo pitanje vremena kad će organizirani kriminal i "lokalni igrači" konsolidirati redove i pronaći novi put za dopremu prave droge na ulice. Kao što vidimo, nije trebalo puno da se to i dogodi. Sad je red na policiji da pojačanom represijom zaustavi poplavu heroina na ulicama - poručuje Sakoman.

izvor: slobodna dalmacija