Heroin s antraksom prijeti i Hrvatskoj

...da heroin s antraksom prijeti i domaćim ovisnicima, piše Novi list.

Infekcija antraksom, koji se očito širi preko heroina, otkrivena je prvi put u prosincu 2009. godine u Glasgowu, a do 25. siječnja potvrđeno je sedamnaest slučajeva zaraze diljem Škotske, pri čemu je osam zaraženih osoba preminulo, objašnjavaju u Uredu. Europske stručnjake posebno zabrinjava činjenica da je u prosincu i u Njemačkoj zabilježen slučaj zaraze antraksom kod heroinskog ovisnika.

Pretpostavlja se da je heroin ili agent za miješanje s heroinom koji je uzrokovao zarazu kontaminiran antraksom tijekom proizvodnje ili rukovanja. Škotski epidemiolozi upozorili su javnost da je tako kontaminiran heroin opasan ukoliko se uzme bilo kojim putem, a ne samo intravenozno, te pozvali heroinske ovisnike da se hitno jave liječniku ukoliko primijete znakove infekcije, npr. crvenilo ili oteklinu oko mjesta uboda ili druge simptome ozbiljne infekcije kao što je visoka temperatura.

'Još uvijek nije točno utvrđeno radi li se o jednoj kontaminiranoj pošiljci ili više njih te radi li se o namjernom postupku ili slučajnoj kontaminaciji. Ne zna se ni izvorište, no tip heroina upućuje na područje Zlatnog polumjeseca – dakle na Pakistan, Afganistan i Iran. Dosad nije bilo podataka o ovakvom tipu terorizma, dakle namjernom širenju antraksa preko heroina, no sve je moguće i zato treba biti na oprezu', objasnio je predstojnik Vladina ureda, mr. krim. Dubravko Klarić u izjavi za Novi list. Klarić je svojedobno u MUP-u bio specijaliziran upravo za puteve droge, a potvrdio je da se ne može zanemariti mogućnost da je dio heroina iz neke od kontaminiranih pošiljaka – ukoliko ih je bilo više - završio i na hrvatskom području.

U dogovoru s HZJZ-om Ured je poslao posebno upozorenje i svim službama koje dolaze u doticaj s drogom s obzirom da se bave tim područjem, kao što su, primjerice, MUP-ov Centar za vještačenja ili pak nevladine udruge koje se bave prikupljanjem odbačenih igala. Podsjećamo, antraks je bakterijska infekcija koja se uglavnom prenosi preko kože, no u vrlo malom broju slučajeva može se prenijeti i inhalacijom, a neki njegovi oblici rezultiraju vrlo visokom smrtnošću.

Vladin Ured za droge izdao je i upozorenje o više nedavnih slučajeva predoziranja na području Švicarske i Italije uslijed konzumiranja heroina visoke čistoće, netipične boje i izgleda, koji su osobe unijele u organizam misleći da su kupile kokain. Jedno predoziranje 'lažnim kokainom' završilo je i smrću, a kako se opet radi o dijelovima Europe iz kojih droga ponekad dolazi u Hrvatsku, u Uredu su smatrali da treba upozoriti hrvatske ovisnike i na te slučajeve.