Hercegovačke firme krale i prodavale boksit vrijedan milijune KM

Firme "Rio" iz Mostara, "Dravel", "Kop Vrila" i "Ivančević Transport" iz Posušja, "TIM-Z" iz Širokog Brijega prevozile su boksit željeznicom i kamionima te ga ilegalno prodavale u Zvorniku, Šibeniku, ali i Mađarskoj.

- Najnovije podatke o ovom slučaju dobili smo od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH jer su ove firme tražile i dobile povrat PDV-a. Tako da osim što su pokrali rudnike u Posušju i Širokom, pokrali su i državu. O kojoj se točno sumi radi saznat ćemo nakon što UIOBiH provjeri fakture tih firmi - rekao je za "Dnevni avaz" Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Tirak ističe da se na teretnoj željezničkoj stanici u Mostaru trenutno nalazi velika količina boksita za koji se ne zna kome pripada.

- Vjerujemo da je riječ o ukradenom boksitu, pa je zaplijenjen i ne može se prodavati. No, legalni izvoznici, odnosno rudnici i dalje trguju bez smetnji - kaže Tirak. On ističe da je bitnu ulogu u ovoj krađi odigrao rudarski inspektor Zapadnohercegovačke županije Željko Knezović, protiv kojeg je još u ožujku podnesena kaznena prijava, a o čemu je "Dnevni avaz" već pisao.

- Moguće je da je upleteno još osoba i firmi, ali sada je na SIPA-i i MUP-u da to istraže - dodaje Tirak.

 

dnevni avaz