Graničri na Doljanima spasili od utapanja u Neretvi mještanina Doljana T. R

Stop policija
Stop policija
Nakon što su primili dojavu od mještana o utapanju muškarca u Neretvi, u blizini Međunarodnog graničnog prijelaza Doljani, u pravcu Metkovića, tim policijskih službenika JGP Doljani, na čelu s komandirom Vladimirom Popovićem se u službenom plovilu uputio na mjesto događaja. 

Akcija spašavanja utopljenika, koja je završena oko 17 sati, rezultat je proaktivnog djelovanja Granične policije BiH, koja je zbog povećanja vodostaja u Neretvi i Krupi i proglašenja opće opasnosti od poplava 7. januara policijske službenike i službena plovila stavila u stanje pripravnosti. 

U cilju zaštite stanovništva i imovine u okolini graničnih prijelaza: Gabela polje, Gabela polje II, Doljani i Unka, preventivno su premještena i službena plovila iz jedinica granične policije Trebinje i Neum. 

Jučer je zbog činjenice da je put između MGP Gabela polje I i općine Čapljina poplavljen u dužini od 1,5 kilometra, ovaj međunarodni granični prijelaz zatvoren je do daljnjeg, a saobraćaj se preusmjerava na granične prijelaze: Gabela polje II, Doljani i Unka. 

Terenski ured Jug - Čapljina Granične policije BiH preusmjeravanje saobraćaja i praćenje situacije na terenu obavlja u koordinaciji s Policijskom upravom Čapljina i Policijskom postrojbom Metkovići MUP-a Hrvatske. GP BiH aktivno participira u kriznom stožeru, koji je u općini Čapljina formiran nakon proglašenja prirodne nepogode - zaštita od poplava, a materijalni i ljudski resursi ove policijske agencije su i dalje u stanju pripravnosti. 

Poplavljeno je područje između MGP Bijača i Metkovića u Hrvatskoj, zbog čega se do daljnjeg saobraćaj s ovog graničnog prijelaza preusmjerava na MGP Crveni grm, navodi se u saopćenju Granične policije BiH. 

(Fena)