Facebookovci traže objavu registra pedofila

Slučaj seksualno zlostavljane djevojčice od vlastitog oca šokirao je javnost i pokrenuo internet populaciju koja od nadležnih institucija traži da se spriječi nova tragedija djeteta.

Na Facebooku je otvorena grupa "Silovana djevojčica mora natrag ocu zlostavljaču", u koju se dosad učlanilo preko 12.500 korisnika, koji, između ostalog, traže da se objavi identitet oca zlostavljača.

U većini poruka traži se da se objavi i registar pedofila. Jednu od njih napisala je Marina: "Pod hitno treba napraviti javni registar ovakvih monstruma, objavit punim imenom i prezimenom skupa sa slikom. Takvi nemaju nikakvih prava, pa tako ni pravo na bilo kakvu vrstu privatnosti, da se mene pita, narod bi im 'presudio'".

Članovi grupe za podršku zlostavljanoj Jagodi ističu kako bi se objavom registra pedofila pomoglo i drugoj djeci koja proživljavaju pakao u vlastitoj obitelji ili sredini u kojoj žive.

Na Googleu je pak pokrenuta peticija kako bi se spriječilo vraćanje djevojčice ocu silovatelju.

"Očekujemo da nadležne institucije učine sve kako bi spriječile daljnje zlostavljanje i traumatiziranje malene Jagode te također zakonsko izuzeće njezinog mlađeg brata iz obitelji, zbog opravdane sumnje da ga se zlostavlja na isti način. Zahtijevamo da dječja pravobraniteljica, gospođa Jelavić poduzme sve neophodne korake radi daljnje zaštite te djece i obavijesti javnost o svemu što se u tom smislu poduzima i na koji će način spriječiti da se ovakve strahote onemoguće. U suprotnom, očekujemo njezinu ostavku", stoji u tekstu peticije.

Podsjetimo, sud je pedofila oslobodio jer je Jagoda sa šest godina dala 'nekonzistentan i nevjerodostojan iskaz'. Upravo u veljači istječe rok te bi djevojčica iz udomiteljske obitelji trebala biti vraćena u biološku obitelj. S Jagodinim roditeljima živi i njen mlađi brat koji je, sudeći prema onom što je djevojčica ispričala psiholozima, također žrtva seksualnog zlostavljanja.

Stručnjaci koji su Jagodom radili na rehabilitaciji očajni su, jer je potresno svjedočenje silovanog djeteta zanemareno.

Reagirala je i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.
"Ovo je tragedija koju svi zajedno moramo spriječiti. Mi namjeravamo poslati dijete natrag silovatelju! Što bi se još moralo dogoditi da sustav zaštiti djevojčicu i da joj konačno povjeruje? Što očekivati od prestrašenog i posramljenog šestogodišnjeg djeteta? Konzistentan, savršen iskaz?".

net.hr