EVO TKO JE OSUMNJIČENIK ZA UBOJSTVO BANKARA Bio je dobar vojnik, nikad nije radio ekscese

ubojstvo, bankar, tomislav viktor basa
Luka Stanzl/Pixsell

Osumnjičeni za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića, 49-godišnji Tomislav Viktor Basa iz Orahovice, bivši je pripadnik 81. virovitičke gardijske bojne Kumovi kojima je pristupio iz 132. našićke brigade HV-a. Suborci ga i danas pamte kao časnog vojnika i profesionalca iz vremena Domovinskog rata koji se borio od prvog do posljednjeg dana. Sudjelovao je u vojno-redarstvenim operacijama “Bljesak” i “Oluja” te u združenim operacijama HV-a i HVO-a “Ljeto 95” i “Maestral”, piše Večernji list.

Rođen je u Švicarskoj te je došao s obitelji u Hrvatsku kako bi pohađao osnovnu školu. Nakon Domovinskog rata vratio se u Švicarsku, a Hrvatsku je posjećivao povremeno. Posjeduje kuću s nekoliko apartmana na Čiovu. Dvojica braće, stariji Zoran i mlađi Boris, s obiteljima i danas žive u Orahovici. Nizozemsko državljanstvo ima zbog podrijetla svoje majke, a poznanici ga opisuju kao dobrostojećeg.

Tajnik udruge Kumova Michael Mikolčić tvrdi da je Basa u ratu bio pripadnik diverzantsko-izviđačke satnije pod zapovjedništvom Pave Vukelića Paje. “Da, osobno sam ga poznavao i pamtim ga kao vrlo dobrog prijatelja, dobrog čovjeka, vojnika i časnika s činom, ako se ne varam, natporučnika. O svemu što se kasnije s njim događalo ne mogu govoriti jer ga poznajem isključivo iz razdoblja Domovinskog rata. Kasnije sam ga vidio samo jednom ili dva puta i znam da je živio u inozemstvu.”

Nevjerica i iznenađenje

Ratni zapovjednik Kumova, umirovljeni brigadni general Renato Romić, također kaže da ga se sjeća i da je bio dozapovjednik izviđačke satnije. “Iznenađen sam ovim informacijama za koje smo doznali iz medija, ja u to ne vjerujem. Pamtim ga kao pravog dečka, vrhunskog vojnika i profesionalca i zaista ne mogu vjerovati da bio napravio to što mu se stavlja na teret.”

Dodao je da je Basa otišao u mirovinu ubrzo nakon što je 81. gardijska bojna Kumovi preustrojem Hrvatske vojske inkorporirana 1. svibnja 1996. godine u sastav 2. gardijske brigade Gromovi.

HDZ-ov saborski zastupnik, šef Hvidre i jedan od pripadnika Kumova, Josip Đakić, rekao je za Večernji list da ga pamti kao “vrsnog diverzanta i profesionalca” te da je zadaće obavljao kao “primjeran vojnik”. O njemu ne može ništa loše reći. “U to vrijeme stalno smo bili zajedno i mogu potvrditi da taj dečko nikada nije radio nikakve ekscese, a koliko ja znam, ni ikakve inkriminirane radnje. I zato sam ostao ‘paf’ kada sam čuo vijesti. Nevjerojatno”, dodao je Đakić za Večernji list.