EVO TKO JE OSUMNJIČENIK ZA UBOJSTVO BANKARA Bio je dobar vojnik, nikad nije radio ekscese

EVO TKO JE OSUMNJIČENIK ZA UBOJSTVO BANKARA Bio je dobar vojnik, nikad nije radio ekscese
Luka Stanzl/Pixsell

Osumnjičeni za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića, 49-godišnji Tomislav Viktor Basa iz Orahovice, bivši je pripadnik 81. virovitičke gardijske bojne Kumovi kojima je pristupio iz 132. našićke brigade HV-a. Suborci ga i danas pamte kao časnog vojnika i profesionalca iz vremena Domovinskog rata koji se borio od prvog do posljednjeg dana. Sudjelovao je u vojno-redarstvenim operacijama “Bljesak” i “Oluja” te u združenim operacijama HV-a i HVO-a “Ljeto 95” i “Maestral”, piše Večernji list.

Rođen je u Švicarskoj te je došao s obitelji u Hrvatsku kako bi pohađao osnovnu školu. Nakon Domovinskog rata vratio se u Švicarsku, a Hrvatsku je posjećivao povremeno. Posjeduje kuću s nekoliko apartmana na Čiovu. Dvojica braće, stariji Zoran i mlađi Boris, s obiteljima i danas žive u Orahovici. Nizozemsko državljanstvo ima zbog podrijetla svoje majke, a poznanici ga opisuju kao dobrostojećeg.

Tajnik udruge Kumova Michael Mikolčić tvrdi da je Basa u ratu bio pripadnik diverzantsko-izviđačke satnije pod zapovjedništvom Pave Vukelića Paje. “Da, osobno sam ga poznavao i pamtim ga kao vrlo dobrog prijatelja, dobrog čovjeka, vojnika i časnika s činom, ako se ne varam, natporučnika. O svemu što se kasnije s njim događalo ne mogu govoriti jer ga poznajem isključivo iz razdoblja Domovinskog rata. Kasnije sam ga vidio samo jednom ili dva puta i znam da je živio u inozemstvu.”

Nevjerica i iznenađenje

Ratni zapovjednik Kumova, umirovljeni brigadni general Renato Romić, također kaže da ga se sjeća i da je bio dozapovjednik izviđačke satnije. “Iznenađen sam ovim informacijama za koje smo doznali iz medija, ja u to ne vjerujem. Pamtim ga kao pravog dečka, vrhunskog vojnika i profesionalca i zaista ne mogu vjerovati da bio napravio to što mu se stavlja na teret.”

Dodao je da je Basa otišao u mirovinu ubrzo nakon što je 81. gardijska bojna Kumovi preustrojem Hrvatske vojske inkorporirana 1. svibnja 1996. godine u sastav 2. gardijske brigade Gromovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov saborski zastupnik, šef Hvidre i jedan od pripadnika Kumova, Josip Đakić, rekao je za Večernji list da ga pamti kao “vrsnog diverzanta i profesionalca” te da je zadaće obavljao kao “primjeran vojnik”. O njemu ne može ništa loše reći. “U to vrijeme stalno smo bili zajedno i mogu potvrditi da taj dečko nikada nije radio nikakve ekscese, a koliko ja znam, ni ikakve inkriminirane radnje. I zato sam ostao ‘paf’ kada sam čuo vijesti. Nevjerojatno”, dodao je Đakić za Večernji list.