Elez priznao da je planirao ubojstvo načelnika Mandića

ubojstvo, policija, droga, policija, policija, vatreno oružje, droga, ubojstvo, zločini, Sarajevo, pokušaj ubojstva, ubojstva, sipa uhićenje, policija, akcija, crna kronika, zenica, policija, akcija, droga, crna kronika, policija, akcija, Široki Brijeg, crna kronika
Protiv Darka Eleza (32) i još pet pripadnika njegove grupe  Specijalno tužilaštvo za organizirani kriminal u prosincu prošle godine podiglo je optužnicu u kojoj ih tereti za zločinačko udruživanje, prodaju droge, iznudu, poticanje na ubojstvo, skrivanje počinioca kaznenih djela i krivotvorenje isprava.

Elez se tereti kao organizator grupe za zločinačko udruživanje, a za isto djelo kao pripadnici terete se Vladimir Pandurević iz Sarajeva, Vaso Ljubibratić iz Trebinja, Branko Đurić iz Zvornika, Slobodan Pjevac iz Karlovaca i Aleksandar Lučić iz Trebinja, koji je uhićen u Hrvatskoj, dok su ostali uhićeni u Srbiji u rujnu 2009. godine.

- Darko Elez se slomio iznenada i počeo pričati. Priznao je kako su ubijali, koga, po čijim nalozima. Rekao je da je pripremao ubojstvo načelnika policije u Palama Zorana Mandića koji im je zadavao mnogo problema - rekao je izvor blizak istrazi.

Policija je prije uhićenja Eleza presrela njegov telefonski razgovor s jednim pripadnikom kriminalnog klana iz Pala. Elez sa svojim ortakom razgovara o ubojstvu Mandića i pita ga: "Hoću li?", a ovaj odgovara: "Nemoj još", budući da se Zoran Mandić u tom trenutku nalazi u njegovoj blizini.

Optužnica Specijalnog tužiteljstva Srbije tereti Eleza i da je neuspješno poticao na ubojstvo B. R., kao i da je krivotvorio osobne isprave.

Elez, Pandurević i Đurić terete se i za iznudu 600.000 eura od Save Tomaševića iz Bijeljine. Njih trojica se terete da su prvo bacili bombe na kuću i druge objekte u vlasništvu oštećenog. Kako poslije toga nisu uspjeli da iznude novac postavili su razoran eksploziv ispred poslovnih prostorija Tomaševića u Bijeljini, ali ga nisu uspjeli aktivirati.

Optužnica ih tereti da su osobama iz BiH koje su tamo bile okrivljene za razna kaznena djela omogućavali da prebjegnu u Srbiju i da se sakriju.

Elez i u BiH ima veliki kriminalni dosje, a policija Republike Srpske sumnjiči ga za nekoliko ubojstava u kojima su žrtve uglavnom bili ljudi bliski njegovom kumu Đorđu Ždrali i vođi grupe s kojim je njegov klan u sukobu proteklih godina. Dovodi se i u vezu sa nekoliko neuspješnih atentata na Ždralu, kojeg je Sud BiH nedavno osudio na 20 godina zatvora za ubojstvo Ljubiše Savića Mauzera.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić rekao je ranije da su Darko Elez i njegova kriminalna grupa uhićenjem spriječeni u izvršenju nekoliko ubojstava u glavnom gradu Srbije. Ova grupa sumnjiči se za 12 ubojstava, nađeni su njihovi DNK tragovi za tri ubojstva.

Od kada je izbio sukob između kumova Darka Eleza i Đorđa Ždralu, u Istočnom Sarajevu u pet mafijaških likvidacija ubijeno je osam osoba. Za godinu i po ubijeni su Zoran Golub, Vlatko Mačar, Boris Govedarica, Mladen Ćeha i Srđan Đurić, svi bliski Đorđu Ždrali. U sklopu istrage o ubojstvu Zorana Goluba policija je utvrdila da je Elez prijetio Golubu i sva saznanja upućuju na to da je Elez bio nalogodavac.

Iako se tada nalazio na tjeralici, Elez je nekoliko puta javno "ekskluzivno" u emisiji "60 minuta" FTV-a govorio o ubojstvima na području Istočnog Sarajeva, za koja je uglavnom optuživao Ždralu.

Za razliku od Tužiteljstva Srbije, Tužilaštvo BiH još nije završilo istragu o kriminalnim aktivnostima trinaestorice osumnjičenih za pripadnost grupi Darka Eleza, koji su uhićeni početkom rujna 2009. u BiH, a potom pušteni na slobodu.

Viši sud u Beogradu, na zahtjev Tužilaštva za organizirani kriminal, oduzeo je od firme "Red line rent a car" u vlasništvu Elezove supruge, dva automobila marke "Volkswagen", jedan "renault" i dva "peugeota" zbog sumnje da su stečeni kriminalom. Optuženi Elez i ova firma žalili su se Apelacijskom sudu u Beogradu na odluku o privremenom oduzimanju automobila, ali je sud u lipnjua ove godine njihove žalbe odbacio kao neosnovane i oduzeo imovinu stečenu kriminalom.

Izvor: Glas Srpske