Eksplozija ispred porezne uprave u Kopenhagenu, jedna osoba ozlijeđena

Eksplozija ispred porezne uprave u Kopenhagenu, jedna osoba ozlijeđena

Jedna osoba lakše je ozlijeđena u eksploziji ispred porezne uprave u Kopenhagenu. Policija navodi da je riječ o namjernom napadu, ali da je prerano govoriti o odgovornima. 

U eksploziji su razbijena staklena vrata i prozori i uništena je metalna obloga ispred glavnog ulaza u zgradu u Nordhavnu, sjeverno od centra grada. Policija je zatvorila pristup okolnim ulicama u srijedu ujutro, a osoblju je rečeno da se udalji. 

"Netko je ovo namjerno učinio. Nije bila nesreća", rekao je glavni policijski inspektor Jorgen Bergen Skov na konferenciji za medije. Ne može se još reći tko je odgovoran za eksploziju, dodao je. 

"Pristupili smo ovome vrlo ozbiljno i već sinoć smo pokrenuli široku i sveobuhvatnu istragu. Ne možemo i nećemo prihvatiti takav napad", rekao je Skov.

Ovo nije prva eksplozija

U poreznoj upravi već se dogodila eksplozija prije 16 godina, što je policija tada opisala kao vandalizam, ali dva događaja nisu međusobno povezana, istaknuo je.

Danska ima neke od najviših poreza u svijetu kojima se podupire njezin izdašni sustav socijalne skrbi. Ankete pokazuju da Danci uglavnom plaćaju visoke poreze.

Ozbiljni napadi i nasilje rijetki su u maloj nordijskoj zemlji s 5,7 milijuna stanovnika koja se ponosi ugledom koji je prati zbog sigurnosti i socijalne tolerancije.

"Ovo je nečuven i neprihvatljiv čin", napisao je danski ministar poreza Morten Bodskov na svom Twitter profilu nakon što je dobio uvid u, kako kaže, "velika oštećenja na zgradi porezne uprave".

(index.hr)