Dvije osobe optužene za smrt četveročlane obitelji u sudaru s vlakom kod Doboja

smrt, Doboj

Dvije godine i sedam mjeseci nakon stravične nesreće u kojoj su, u sudaru teretnog vlaka i automobila kod Doboja, poginula četiri člana obitelji Đedovac Okružno tužiteljstvo u Doboju je podiglo optužnicu protiv prometnog inspektora M. M. i B. O., vlasnika objekta izgrađenog bez građevinske dozvole u zoni preglednosti.

Iz Okružnog tužiteljstva Doboj kazali su kako su proveli detaljnu i obimnu istragu povodom utvrđivanja uzroka prometne nesreće koja se dogodila 12. ožujka na pružnom prijelazu u mjestu Grabovica. Optužnicu je potvrdio Osnovni sud u Doboju, piše klix.ba.

Inspektor M.M. se tereti da je kao upravljač puta postupio suprotno Zakonu o javnim putevima RS. Bio je dužan da naredi otklanjanje nedostatak na pustu koji ugrožava sigurnost prometa i naredi rušenje i uklanjanje nepropisno izgrađenog objekta u vlasništvu B.O. koji se nalazio u zoni trokuta preglednosti jer sudionici u drumskom prometu nisu imali pod normalnim uvjetima mogli imati nesmetani vidik na željezničku prugu s obje strane puta, odnosno nisu mogli vidjeti dolazak vlaka i zaustaviti se.

Zbog toga je došlo do prometne nesreće u kojoj se Passat kojim je upravljala Slavica (46), a kao suputnici su bili njen suprug Zlatko (53) i kćerke Nikolina (18) i Kristina (17), sudario s teretnim vozom koji je prometovao iz pravca Banje Luke prema Doboju. Obitelj Đedovac je poginula na mjestu od ozlijeda.

Prometni inspektor se tereti za Nesavjesno vršenje dužnosti nadzora nad javnim prometom i iz nehata doveo u opasnost živote ljudi što je za posljedicu imalo smrt četiri osobe.

Vlasnik objekta B.O. se tereti da je ugrozio javni promet jer je izgradio objekt bez građevinske dozvole u zoni trokuta preglednosti u blizini pružnog prijelaza gdje lokalni put L-19 Grabovica-Stanovi prelazi preko željezničke pruge Banja Luka - Doboj i time umanjio preglednost puta i željezničke pruge zbog čega sudionici u drumskom prijevozu nisu imali nesmetan vidik na željezničku prugu. Zbog toga se i dogodila prometna nesreća u kojoj je poginula obitelj Đedovac.

B.O. je optužen za kazneno djelo Ugrožavanje javnog prometa opasnom radnjom ili sredstvom i iz nehata nepropisnom radnjom izazvao opasnost za živote ljudi, a za posljedicu je imalo smrt četiri osobe.

Strojovođa koji je upravljao vlakom u trenutku nesreće bio je zbog teškog psihičkog stanja smješten u dobojsku bolnicu "Sveti apostol Luka", a jedno vrijeme je proveo i na intenzivnoj njezi zbog poremećaja u radu srca. Nalazi su pokazali da strojovođa nije bio pod utjecajem alkohola, a istraga da je postupio u skladu s pravilima i zakonom, odnosno davao zvučnu i svjetlosnu signalizaciju, kočio i da je prolazio u vrijeme utvrđenom rasporedom vožnje.

Tijelo poginulih su izvlačili vatrogasci jer je automobil bio potpuno smrskan. Građani Doboja bili su u šoku, a srodnici obitelji Đedovac se nikada nisu oporavili od ove tragedije.