DRAMA U DOLJANIMA Poplave zamalo odnijele jedan život

Prava drama odvijala se u četvrtak poslijepodne u Doljanima, gdje je samo zahvaljujući velikoj hrabrosti i spretnosti pripadnika Granične policije BiH spašen pedesetčetverogodišnji Tomislav Rajić.
Zapovjednik graničnog prijelaza Doljani Vladimir Popović priča nam da se u četvrtak na lokaciji Doljana odvijala prava drama.
“Oko 16 sati su nas kontaktirali mještani Doljana i javili nam da se jedna muška osoba utapa u Neretvi. Odmah smo krenuli sa službenim čamcem i spasili smo čovjeka koji je dva sata bio u vodi držeći se za drvo”, priča nam Popović. Kaže da su na terenu već bili vatrogasci i hitna služba iz Metkovića, čak je bila pozvana i gorska služba, ali nitko od njih nije mogao pristupiti Tomislavu Rajiću koji je bio u vodi.


Bilo ugroženo više života

Prema izjavama očevidaca i graničnih policajaca koji su sudjelovali u spašavanju Raića, nesretni čovjek se našao u vodi nakon što je pokušao spasiti svoje konje koji su uslijed poplava dospjeli u vodu. Na koncu, kaže Popović, umalo da strada više života zbog stoke koja se na koncu sama snašla.
“Vjerujte da sam razmišljao kako da postupim. Morali smo spasiti čovjeka, ali ne mogu ni pomisliti na to što bi se dogodilo da se kojim slučajem čamac prevrnuo”, kaže Popović, dodajući da je tek sada svjestan ozbiljnosti cijele situacije.

Razina rijeka porasla

Razina svih rijeka u BiH je porasla do kritične, a veliki problem jučer su predstavljale podzemne vode i brojni izvori koji su proradili zbog obilnih kiša. Situacija je bila nepromjenjiva u svim dijelovima BiH, osim na jugu zemlje, gdje su se i jučer borili s vodom.
Situacija je, prema informacijama iz Postrojbe Granične policije Doljani, na toj lokaciji i najkritičnija. Granični prijelaz Gabela 1 je zatvoren već dva dana, a jučer je zatvoren i prijelaz Unka, odnosno cesta između Metkovića i Ljubuškog.
“Ima još pola metra do graničnog prijelaza Doljani i razina se povećava, i ne znam što će biti s tim graničnim prijelazom”, kaže Popović. Dodaje da mu nije jasno što radi vojska i Civilna zaštita, jer nema koordinacije, te dodaje da će “biti gusto” ako se ovakve vremenske prilike nastave. U pripravnosti su svi u Doljanima, osim njih u pripravnosti su postrojbe Trebinje i Neum i mobilna postrojba, koje su pri Terenskom uredu Jug. Granični policajci imaju četiri čamca s kormilarima, s kojima za sada pokušavaju držati situaciju pod nadzorom. Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Ibrahim Hadžismailović kaže da se očekuju obilne oborine, posebice na jugu i jugozapadu zemlje, a tijekom cijelog vikenda će se proširiti i na ostale dijelove BiH. Bit će povremeno obilnije oborine i u Sarajevu, tako da poplave svakako treba očekivati”, kazao je Hadžismailović.

Neretva opada, proradile podzemne vode
Kuće u priobalju plivaju, Civilna zaštita u pripravnosti


Centar civilne zaštite HNŽ-a je u punoj pripravnosti. Jučer je Hidroelektrana Jablanica pustila svih pet klapni, kako bi ispraznila jezero i pripremila se za nove kiše. Ipak iz Civilne zaštite kažu da su protoci i kote u odnosu na četvrtak jučer bili u blagom padu. U Mostaru kažu i dalje prijeti opasnost od plavljenja priobalnih objekata, a djelatnici Civilne zaštite grada Mostar i dalje su u pripravnosti i vrše cjelodnevni nadzor nad objektima uz rijeku Neretvu, rekao nam je direktor Civilne zaštite grada Mostara Salih Mehićević. Na snazi je upozorenje za stanovništvo koje je naseljeno uz samo korito rijeke Neretve, da i u idućem razdoblju obrati posebnu pažnju na rast vodostaja rijeke, te eventualno poduzme nužne mjere prevencije i samozaštite od mogućeg izlijevanja rijeke. Na području Bune je uslijed povišenog vodostaja Bune i Bunice došlo do plavljenja dvorišta i vrtova s nasadima trešanja na imanjima dviju obiteljskih kuća, objekti za sada nisu u opasnosti. Također, na području Bune došlo je do prodora podzemnih voda u podrumske prostorije više obiteljskih  kuća. Kako smo doznali, u više od deset kuća su poplavljeni podrumi. Pored toga, poplavljeni su i bunari za vodoopskrbu, tako da je spomenuto naselje ostalo bez pitke vode. Kompletan Rekreacijski centar Bunica je pod vodom, a detaljni pregled nije moguć budući da se voda izlila do ulaza u isti. Na području naselja Balinovac došlo je do plavljenja podrumskih prostorija dvorišta, garaže i vrtova obiteljske kuće Ivana Damjanovića. Zbog izlijevanja vode otežano je prometovanje na lokalnoj prometnici Buna - Blagaj. “U Mostaru ima objekata koji su poplavljeni i ako bude trebalo, mi ćemo evakuirati stanovništvo. Na samom jugu Mostara obiteljske kuće koje se nalaze u blizini Neretve su u kritičnom stanju. Nije im došla voda do grla, ali do pasa jest sigurno”, kaže Mehićević, dodajući da su svi u pripravnosti.

U Čapljini situacija najkritičnija
Na području općine Čapljina na snazi su redovite mjere od poplava. Rijeke Neretva, Trebižat, Krupa i Bregava su se izlile na pojedinim dijelovima i poplavile su površine pod poljoprivrednim usjevima i voda prijeti kućama u naseljima Počitelj, Šurmanci, Tasovčići, Trebižat, Gnjilišta, Višići, Draćevo, Sjekosi i Svitava. Na navedenim naseljima prometnice su u funkciji, a opskrba vodom i strujom je uredna. Jučer ujutro ponovno se radilo na učvršćivanju nasipa oko rijeke Trebižat. Sve raspoložive snage Civilne zaštite i ljudstva s tih područja su na terenu jer su sve rijeke na granici plavljenja. Za sada najveće probleme predstavljaju jake podzemne vode. Jučer je Hidroelektrana Čapljina obustavila rad, zatvoreni je svih sedam propusnih klapni na ustavi donjeg jezera. U naselju Kručevići u općini Čitluk poplavljena su tri podruma u obiteljskim kućama, a kod tvornice Unis u Žitu rijeka Neretva se izlila na prometnicu u visini pet-šest centimetara. Voda je ušla i u podrume kuća u Trebinju, gdje je jučer razina Trebišnjice naglo porasla. Strahuje se i od ponovnog plavljenja Popovog polja.

Una i Bosna u blagom opadanju
Kritično je jučer bilo i u Unsko-sanskoj županiji jer je vodostaj Une još u četvrtak porastao za 20 centimetara i prelazio je pet centimetara iznad kritične točke. Sava je kod Orašja bila svega tridesetak centimetara niža od razine kada se uvode mjere zaštite od poplava. Svi se nadaju da će doći do smirivanja stanja, ali mještane općine Orašje muče površinske vode koje su poplavile dvorišta, podrume i gospodarske objekte. Iz Civilne zaštite ZDŽ-a kažu da je zabilježen blagi pad vodostaja rijeke Bosne. Ipak, i dalje su blokirane ceste.

Voda se povlači
Sarajevo i dalje u pripravnosti

Iz Županijske uprave Civilne zaštite dobili smo informaciju da su u općini Ilidža razine vodostaja u opadanju, a stanje u mjesnim zajednicama, posebice se ovo odnosi na naselje Osijek gdje su 32 kuće bile totalno odsječene, se stabilizira. Pomoćnica načelnika Centra Civilne zaštite Općine Ilidža Mira Boras je istaknula da zbog očekivanih oborina tijekom vikend Centar ostaje u pripravnosti. Što se tiče drugih općina u Sarajevu, voda se povukla, tako da je put do kuća koje su bile poplavljene slobodan. Što se tiče općine Vogošća, zbog obilnih kiša proteklih dana došlo je do pomijeranja aktivnog klizišta. Služba Civilne zaštite općine Vogošća je na terenu i poduzima nužne mjere na sprječavanju daljnjeg pokretanja zemljišta, kao i na otklanjanju posljedica. M. Zrno

Piše: Vanja Bjelica