Donji Vakuf: Pronađeno 40 kg razornog eksploziva

Prema neslužbenim informacijama, u akciji su učestvovali agenti obavještajno-sigurnosnih agencija iz BiH, a sve je odrađeno u strogoj tajnosti. Međutim, od nadležnih još nitko službeno nije želio potvrditi, ali ni demantirati te aktivnosti. Prema neslužbenim informacijama, nakon pronalaska eksploziva, uhićen je i jedan visokoobrazovani policijski službenik MUP-a Federacije BiH, koji se dovodi u vezu s vehabitskim pokretom.

Sefir Baručija, glasnogovornik MUP-a Srednjobosanskog kantona, tvrdi da nije upoznat s bilo kakvom akcijom u kojoj je pronađen eksploziv.

"Svaki dan dobijam biltene, a niti u jednom nije bilo da je naša policija pronašla taj eksploziv", rekao je Baručija. Policija je ranije zaprimila i "prijeteci mail da ce teroristicka skupina nastaviti teroristicke akte i da je sljedeća na redu Policijska uprava Donji Vakuf".

Prema saznanjima "Nezavisnih", zbog te vehabijske namjere i posebno iznenadnog pronalaska eksploziva velike razorne moći u Donjem Vakufu, policija RS pojačala je mjere sigurnosti, iako se službeno, kako je saopćeno, one provode zbog nogometne utakmice pretkola Lige UEFA između švicarske Lausanne i banjalučkog Borca. Stanislav Čađo, ministar unutarnjih poslova RS, još je ranije izjavio da MUP RS kontinuirano provodi aktivnosti kako bi na vrijeme bio osujećen teroristički napad.

Prema neslužbenim informacijama, eksploziv pronađen u napuštenoj kući u Donjem Vakufu, možda je bio namijenjen za nastavak terorističkih aktivnosti, poput one koja se dogodila 27. lipnja ove godine, kada su vehabiti, predvođeni osumnjičenim Harisom Čauševićem, napale Policijsku stanicu u Bugojnu.

Čaušević se, prema ranijim potvrdama iz obavještajnih agencija, dovodi u vezu s grupom Rijada Rustempašića, kojoj se pred Sudom BiH sudi za terorizam i druga teška kaznena djela. Postoji mogućnost i da je Čauševićev napad na Policijsku stanicu u Bugojnu osveta zbog procesa Rustempašićevoj grupi koji traje pred Sudom BiH, ali prave okolnosti napada tek trebaju biti utvrđene.

Inače, zaštićeni svjedok na tom suđenju, agent OSA, rekao je ranije da su Rustempašić i ostali planirali napade na objekte Vlade RS, LOT timove EUFOR-a u BiH, te pripadnike Oružanih snaga BiH koji trebaju ići u Afganistan.

nezavisne novine