Direktor optužen za mobing

Nesretnoj radnici ugradio je i videokameru na ulaz u ured kako bi pratio pridržava li se »uputa«. Zbog teškog psihičkog maltretiranja nesretna žena razboljela se i zatražila liječničku pomoć

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku podiglo je optužnicu protiv 66-godišnjeg direktora jednog poduzeća u Kutini okrivljenog da je tijekom prošle godine zlostavljao svoju radnicu na poslu, zabranivši joj rad i komunikaciju s kolegama pa čak i ograničio odlazak na toalet.
Nesretnoj radnici ugradio je i videokameru na ulaz u ured kako bi pratio pridržava li se »uputa«. Zbog teškog psihičkog maltretiranja nesretna žena razboljela se i zatražila liječničku pomoć. Direktor bi mogao zaraditi kaznu zatvora od dvije godine ako slučaj dobije pravosudni epilog. Policijska uprava sisačko-moslavačka nije izvijestila o ovom slučaju, a Općinsko državno odvjetništvo u Sisku nije objavilo inicijale okrivljenika ni lokaciju kaznenog djela.

Okrivljenog direktora tereti da je mobingirao svoju radnicu od 16. svibnja do 14. kolovoza 2014. te od 29. rujna do 12. studenoga 2014. Govorio joj je da u startu ima žuti karton, da se pripazi da ne dobije i crveni karton. Direktor joj je prigovarao da se nije dobro ponašala, uz opaske »da nije vezala konja gdje gazda kaže«. Nadalje, degradirao ju je s posla za koji je bila osposobljena i još joj izrijekom zabranio da obavlja niže plaćene poslove na koje ju je formalno rasporedio bez ikakvog opravdanog razloga.
Unatoč svemu, radnica je svakodnevno dolazila na radno mjesto, ali nije smjela odraditi niti jedan zadatak. Vjerojatno je priželjkivao da sama da otkaz. Direktor nije odustajao od ponižavanja i maltretiranja podređene radnice pa je naredio ostalim zaposlenicima da se od nje distanciraju i da ne smiju više s njom razgovarati. Mobingiranoj žrtvi zaprijetio je da ne smije više ni s kim komunicirati od kolega osim ako joj on to dopusti. Kao kruna svega ograničio joj je i odlazak na toalet - na samo dva puta tijekom radnog vremena. Kako bi pratio pridržava li se svih njegovih naredbi zatražio je da se montira videokamera i usmjeri na ured kako bi pratio svaki njezin korak.

Hina