Direktor Granične policije BiH Zoran Galić suspendirao pet policajaca

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić suspendirao pet policajaca
Granična policija BiH

Direktor Granične policije BiH, Zoran Galić, danas je donio rješenje o privremenoj suspenziji iz Granične policije BiH za pet policijskih službenika, pripadnika Jedinice granične policije Brod i to: A.M., Č.S., P.B., I.D., i G.I.

Naime, suspendiranim policijskim službenicima je stavljeno na teret da su na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanski Brod, u noći 5./6. ožujka 2020. godine, u vremenskom periodu od 19 do 6 sati, izvršili više koruptivnih djela na način da su u više navrata od osoba koje su prelazile državnu granicu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, a da ne izvrše službene radnje koje su bili dužni izvršiti sukladno Zakonu o graničnoj kontroli BiH, zahtijevali i primili dar, novac u neutvrđenom iznosu.

Dakle, postoji osnovana sumnja da su navedenim radnjama suspendirani policijski službenici počinili teže kršenje službene dužnosti iz člana 105., stavka (1), točke 23) i točke 9) Zakona o policijskim službenicima BiH, tj. da su zlouporabom službenog položaja narušili ugled policijskog tijela. Također, postoji i osnovana sumnja da su navedeni policijski službenici počinili kazneno djelo iz člana 217., stav 2. KZ BiH „primanje dara i drugih oblika koristi“, što je zadokumentirano od strane Središnjeg istražnog ureda Granične policije BiH, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a u skladu s naredbom Suda BiH, priopćili su iz Granične policije.

Imajući u vidu da se moglo osnovano vjerovati da bi daljnji ostanak osumnjičenih policijskih službenika štetio interesima službe, te da bi se negativno odrazio na ugled Granične policije BiH i ocjenu javnog mnijenja u kontekstu konkretnih događaja u BiH, direktor Granične policije iskoristio je svoje ovlasti iz Zakona o policijskim službenicima BiH i donio mjeru privremene suspenzije.

Suspenzija navedenih policijskih službenika će trajati do okončanja disciplinskog ili kaznenog postupka.