Diler iz hercegovine dao iskaz koji bi mogao uzdrmati podzemlje šverca

šverc

V. M. iz Gabele, koji se sumnjiči za proizvodnju i promet pola tone skanka u akciji kodnog naziva „Tebra“, a predao se preksinoć inspektorima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prebačen je jučer poslije podne u nadležnost Tužiteljstva BiH.

On je prije toga kriminalistički obrađen u ovoj policijskoj agenciji, a uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu predat na postupanju državnim tužiteljima.

Pripadnici SIPA-e navedenu osobu su uhitili pred kapijom ove policijske agencije u Istočnom Sarajevu nakon što se predao.

Prije toga je, kako saznajemo, putem svoga odvjetnika pregovarao s inspektorima o predaji.

V.M. se, prema saznanjima „Avaza“, nakon izdatog naloga za uhićenje i pretres imovine u Gabeli, gdje i pronađena droga, krio u jednom stanu u Metkoviću.

Međutim, on je najavio svoju predaju, s ciljem da, navodno, sve ispriča inspektorima o švercu droge iz Albanije, preko Crne Gore i BiH, do Hrvatske, a zatim kasnije država Europske unije.

Njegov iskaz koji je jučer dao SIPA-i, ključan je jer se radi o međunarodnoj policijskoj akciji koju u Hrvatskoj mjesecima vodi USKOK, a u lipnju je uhićeno na desetine osoba zbog nelegalnog prometa marihuane, ali i drugih kaznenih djela, poput reketiranja...

Samo u dvije akcije zaplijenjena je tona opojne droge. Ranije je droga pronađena u Ljubuškom, a sada u Gabela Polju, dok su u Zagrebu uhićeni brojni dileri.

Ključna je i veza V. M.  s jednim muškarcem s Pala, koji je osumnjičen u ovoj akciji, a nalazi se u bijegu.

Njegov iskaz tako bi vrlo lako mogao uzdrmati podzemlje narkotika i razotkriti balkansku rutu šverca marihuanom. Zanimljivo je da se on mogao kriti u Hrvatskoj, ali je odlučio da se preda.

Iz Tužiteljstva BiH, prema čijoj naredbi je SIPA i zaplijenjenila pola tone skanka, rečeno je da je vrijednost ove droge na narkotržištu u zemljama Europske unije četiri milijuna KM.

U akciji inspektorima SIPA-e, u koju je bila uključena i Specijalna jedinica, jedna od najopremljenijih u regiji, pomogli su i pripadnici OSA-e.