Detalji ubojstva u Konjicu: Ubojstvo počinio bivši pripadnik odreda El mudžahid

stop policija
stop policija

Ubojstvo se dogodilo u mjestu Podorašac u 7.30 sati, a kako je Dnevnom avazu potvrdio Ljudevit Marić, policijski glasnogovornik, počinitelj je E.G.. Avaz pak piše kako je E-G. nekoliko mjeseci po završetku rata u BiH ubio suborca iz odreda El mudžahid I.G., također Banjalučanina.

Osuđen je na osam godina zatvora, a kada je izdržao više od dvije trećine kazne, E.G. je stekao pravo na slobodne dopuste iz Kaznenopopravnog zavoda Zenica. Nakon što je pušten na slobodan vikend, E.G. je 25. kolovoza 2002. godine otišao do stana svoje majke u Zenici i u nju hladnokrvno ispalio dva hica.

Policija je ubojicu uhitila nekoliko dana kasnije, a Županijski sud ga je u veljači 2003. osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina dugotrajnog zatvora. Ovom kaznom su E.G. objedinjene presude zbog ranijeg ubojstva suborca i ubojstva majke.

Blic je ranije pisao kako je zločinački put E.G. počeo je za vrijeme rata, kada se s tek napunjenih 18 godina priključio odredu El mudžahid, koji je bio u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH.

Nakon što je u KPZ Zenica proveo gotovo 15 godina, E.G.je premješten u KPZ Bihać u kojem trenutno provodi posljednje dane robije.

Izvor EuroBlica blizak MUP RS otkriva da je E.G., kako bi dobio što povoljniji položaj, još 2010. godine saslušao inspektor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH o zločinima koje je počinio odred El mudžahid nad Srbima.

Između ostalog je ispričao da su ih Arapi koji su bili na čelu odreda drogirali heptanonom, artanom i drugim drogama uoči borbi a Vojskom RS, te kako se za jednog zaklanog Srbina dobivao pištolj s posvetom.

E.G. bio je pod rednim brojem 658 na popisu od 1.774 pripadnika odreda El mudžahid u BiH.

Prva žrtva E.G. i suborac I.G. također je bio pripadnik ovog odreda, i to od ožujka 1994. do prosinca 1995. godine. I.G. je nakon rata bio predsjednik Udruženja Banjalučana u Zenici, a E.G. ga je ubio 1996. godine.