Dalmacijom hara 12 velikih bandi - organizirane su kao naše najbolje tvrtke

organizacija, bande, Dalmacija
...kolega iz Austrije, na tom tajnom dokumentu radio nekoliko godina, sastavili su detaljnu mapu svih velikih bandi. Popisano je točno s kojim se poslom bavi koji klan, znaju se vođe organizacije, njihovi zamjenici, članovi.

Zanimalo nas je li Hrvatska mapirala naše mafijaške klanove te koliko ih ima. Ovaj Dokument se u Republici Hrvatskoj izrađuje, otkrivaju nam u našem MUP-u, svake godine i to od 2007. godine.

Domaći policajci ukazuju da su domaći vođe krim-organizacija, kao i same organizacije stabilne i kompaktne, te da je njihova razina organiziranosti visoka.

Policajci i tajne službe ih prate, prisluškuju, imaju doušnike u njihovim redovima, a policija je, sukladno naputcima EUROPOL-a sastavila i posebne odrede koji motre na organizirani kriminal na području Hrvatske.

Antun Novoselović, bivši načelnik kriminalističke policije u PU zadarskoj, komentirao je otvoreno dokument OCTA i hvatanje najvećih riba u zemlji.

Ne mogu ih sve uhititi jer nemaju dovoljno dokaza, ali imaju čvrste indicije, prate ih i čekaju pogrešan korak. Taj kriminalist kaže i da su pojedine bande u Hrvatskoj ustrojene kao najbolje tvrtke - imaju jaku subordinaciju i hijerarhiju, zna se točno tko odlučuje, a tko izvršava, a neposluh i ‘lutanje' se strogo kažnjava.

Koriste i, kaže, specijalizirane odvjetničke timove, kao i financijske stručnjake koji ih savjetuju kako zaobići zakon i sigurno dogovarati poslove te prebacivati, tj. prati prljavi novac ulaganjem u velike legalne poslove. Mafija, procjenjuje se, u godinu dana okrene oko milijardu i pol eura u Hrvatskoj.

- Jedna kriminalna skupina pored vodstva ima na raspolaganju uvijek stalne ili povremene izvršitelje, pomagače, simpatizere i spavače.

Spavači u Hrvatskoj se razlikuju od spavača koje koriste terorističke skupine u svijetu. U RH to su osobe koje nekom nešto duguju te se u danom trenutku aktiviraju i od njih se zatraži povrat usluga, a usluga u pravilu nikada nije u novcu. Spavači su na ovim prostorima masovan fenomen upravo zbog raširenosti nepotizma i rođačkih veza - kaže Novoselović, navodeći da u Hrvatskoj ima i velik broj karijernih kriminalaca, dakle onih koji cijeli život ubijaju, kradu, varaju, a u mirovinu, ako ne završe u zatvoru, odlaze kao jako dobro situirani građani. Bivši policijski inspektor, koji nije htio da ga imenujemo, pak kaže:

- U Dalmaciji imamo između 8 i 12 velikih, jako dobro organiziranih bandi lokalno - regionalnog karaktera koje imaju poslove u cijeloj državi, ali i u BiH i Srbiji. U ovu brojku ne ulaze sitne krim-skupine po gradovima kojih ima dosta, ali su one sve pod utjecajem tih najvećih.

Policija stalno radi procjene jer razbiju jednu ili dvije skupine, nekoliko mjeseci je sve čisto, ali onda, pošto je potražnja za kriminalnim djelatnostima velika na očišćenom području nastaje nova banda. Jednu razbijemo, druga se rodi i tako u krug - kaže inspektor, koji je objasnio i što se potražuje. - Jedni traže drogu, drugi usluge premlaćivanja i naplate dugova, a ako su uhićeni reketari, otvorio se prostor za nove reketarske snage - kaže.

Slobodna Dalmacija