Četiri osobe oz Posušja osumnjičene za zlouporabu položaja ili ovlasti

Izvršenom kriminalističkom obradom utvrđeno je postojanje osnova sumnje da su kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti počinili: M. Z. (49) izPosušja, B. Š. (50) iz Posušja, D. B. (40) iz Zagorja, općina Posušje i Ž. B. (47) iz Vira, općina Posušje.

M. Z. (49) osumnjičen je da je počinio više radnji koje imaju elemente kaznenog djela zlouporaba položaja ili ovlasti, između ostalog, osumnjičen je da je navedeno kazneno djelo počinio tako što je, obavljajući službu pomoćnika načelnika za prostorno uređenje i zaštitu okoliša općine Posušje, 28.10.2004. godine izdao Rješenje (uporabnu dozvolu) za ugostiteljski objekt „Titanik“, a navedeno rješenje je u suprotnosti s odredbama Zakona o građenju ŽZH.

B. Š. (50) osumnjičen je da je da je navedeno kazneno djelo počinio kao predsjednik Komisije za tehnički pregled izvedenih radova na poslovnom objektu „Titanik“ te kao član Komisije za građevni dio. B. Š. (50) osumnjičen je da je, suprotno odredbama Zakona o građenju ŽZH, 23. 10. 2004. godine sačinio Zapisnik Komisije za tehnički pregled izvedenih radova na poslovnom objektu „Titanik“ prethodno pribavivši mišljenje ostalih članova Komisije, a u Zapisnik nije unio svoje mišljene kao člana zaduženog za građevni dio.

D. B. (40) osumnjičen je da je navedeno kazneno djelo počinio vršeći službene dužnosti ugostiteljsko-turističkog inspektora općine Posušje tako što je, između ostalog, izbjegavao poduzeti mjere koje je bio dužan poduzeti kako bi spriječio prekoračenje radnog vremena od strane ugostiteljskog objekta „Galery“, a izravna posljedica njegovog nečinjenja jeste da su vlasnici navedenog ugostiteljskog objekta stekli  novčanu korist na koju nisu imali pravo.

Ž. B. (47) osumnjičen je da je navedeno kazneno djelo počinio vršeći službene dužnosti člana Komisije za minimalno tehnički pregled objekata tako što je, iskorištavanjem svoga službenog položaja i ovlasti, ugostiteljskim objektima „Papaya“ i „Samba“ dao suglasnost o ispunjavanju minimalnih tehničkih uvjeta za obavljanje djelatnosti premda kontrolu zvučne izolacije nije izvršio „ovlašteni revident“, koji je jedini ovlašten izvršiti tu kontrolu i dati svoje mišljenje.

PU Posušje u redovnom će postupku Županijskom tužiteljstvu podnijeti izviješće protiv M. Z. (49), B. Š. (50), D. B. (40) i Ž. B. (47) zbog osnova sumnje da je svaki pojedinačno počinio kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti, opisano u čl. 383. st. 1. KZ-a FBiH.

ABCportal.info